Egészséges és finom: superfood

Egészséges és finom: superfood

A hideg, hosszú tél alatt hajlamosabbak vagyunk nehezebb, zsírosabb ételeket enni, kevesebbet mozogni, hiszen szívesebben maradunk a négy fal között, mint kimenni a szabadba. Most, hogy közeledünk a tél végéhez, szervezetünk vitaminkészlete kimerülőben van. Ha eddig nem figyeltünk, milyen minőségű tápanyagot veszünk magunkhoz, nem késő felturbózni immunrendszerünket néhány szuper kajával.

Superfoodnak, vagy szuperélelmiszernek azokat az élelmiszereket illetjük, amelyeket vegyszermentes környezetben termesztettek, vitamin-, ásványi anyag, vagy antioxidáns, illetve esszenciális zsírsav tartalmuk magas. Hogy melyik superfood miből rejt többet, az változó, de álljon itt néhány tél végi csodaszer, amellyel csak jót tehetünk magunknak.Egészséges és finom: superfood

1. A matcha por a matcha zöld tea leveleiből készült, Japánban nagy tradíciója van. Nagyszerű immunerősítő, és jelentős polifenol tartalma miatt segíthet egyes ráktípusok, és szív - és érrendszeri betegségek megelőzésében. Háromszor magasabb koffein tartalommal bír, mint a többi teaféle, ezért óvatosan a mennyiséggel!

2. A chia mag küllemre a mákhoz hasonló, de annál értékesebb élelmiszer. Segíti az emésztést és anyagcserét, így hasznos eleme lehet a sikeres fogyókúrának is. Fontos antioxidáns tartalmát megemlíteni, amivel hozzájárul a szabad gyökök lekötéséhez, öregedés lassításához, szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

3. A goji bogyó kiváló A-vitamin forrás, ami többek között a szem egészségéért, a bőr szépségéért felel, ráadásul a bogyóban lévő poliszacharidok segítenek megelőzni a magas vérnyomást.

4. A lenmagot a magok királynőjeként is szokták említeni. Gazdag A, B, C, D illetve E- vitaminban. A B- vitamin felelős hajunk, bőrünk szépségéért, idegrendszerünk megfelelő működéséért, és emésztőrendszerünk működését is javítja. A C-vitamin az immunrendszer működését támogatja, a sebek gyógyulását gyorsítja, csökkenti a vérnyomást, véd a szabad gyökök ellen, és a fáradékonyság egyik ellenszere. D- vitamint napfény hatására szervezetünk maga állítja elő, azonban ősztől tavaszig erre korlátozott lehetősége van. Feladata az immunrendszer támogatása, csontképződés szabályozása, és csökkenti az autoimmun betegségek kialakulásnak valószínűségét. Ezért csodaszer a lenmag, amelyből érdemes rendszeres fogyasztani.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek