Edzésben az immunrendszer

Eleve győzelemre van ítélve a szerveztünk, ha az immunrendszerünk jól működik és megvéd a belső és külső támadásoktól. A támadókat felismeri, s a jól bevált taktikával le is győzi. De mi történik, ha mégsem?

Szervezetünk általában teszi a dolgát minden különösebb beavatkozás nélkül, s nap mint nap észrevétlenül leküzdi azokat a rosszindulatú, hibás struktúrájú sejteket, melyek milliószámra keletkeznek bennünk. Mindaddig, amíg egészségesek vagyunk, a szervezetünk megvéd a betolakodók -  a baktériumok, vírusok és gombák, sőt az ősz elején komoly panaszokat okozó allergének – ellen is egészen addig, amíg mi vagyunk az erősebbek.

A mi védelmi vonalunk
Legfontosabb immunszerveink: csecsemőmirigy, lép, csontvelő, máj, nyirokcsomók, mandulák gondoskodnak a megfelelő védelemről, miután az érzékszervek, a hormonrendszer, a nyirok- és az idegsejtek segítségével informálódnak testünk állapotáról.

Az idegen anyagok betolakodását - az első védelmi vonalban - a légutakban a csillószőrök, a többi nyálkahártyán velünk élő normál baktériumok akadályozzák meg. A következő védősáncot a nyirokcsomók és mandulák képezik. Különlegesen jó memóriasejtek segítségével megjegyzik a már ismert kórokozókat és azt is, hogy mi hat ellenük.

Nem véletlen, hogy az immunrendszer működését egyszerűen és jól le tudjuk írni a katonai szakszókinccsel, ahol az elsődleges cél a védelem, és ehhez a szervezetünk minden lehetséges eszközzel rendelkezik. Nemcsak a memóriasejtek, de a segítő (helper) sejtek, a kíméletlen ölősejtek (killer) is segítik a rendkívül összehangolt folyamatot, miközben a csecsemőmirigy gondoskodik arról, hogy a védekezés ne legyen a támadáshoz képest eltúlzott. Mindent csak mértékkel.

És ha meggyengül?
Ha minden a rendeltetése szerint működik, akkor nincs betegség, nincs baj. Panasz, tünet, akkor jelentkezik, amikor az immunrendszer valamilyen oknál fogva meggyengül. Ilyen ok lehet egy hirtelen időjárás-változás, de az is igénybe veszi a szervezetünket, ha a hosszú nyári szünet után újra iskolai vagy munkahelyi közösség vesz bennünket körül. A kellő mennyiségű vitamin és ásványi anyag segíti az immunrendszer működését.

Edzésben  az immunrendszer

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek