Divat vagy egészség?

Divat vagy egészség?

Míg korábban csak karneváli forgatag jó alakú táncosnőin feszültek ezek az apró ruhadarabok, addig mára már szinte egyetlen nő fehérnemű kollekciójából sem hiányozhatnak. Vannak akik esküsznek rá, mert szexisnek és fazonja ellenére kényelmesnek találják, mások pedig egyenesen elviselhetetlennek érzik a tangát.

Divatszakértők szerint leáldozóban van a divatja, fiatalok körében azonban még mindig hódít. De vajon mi az igazság: tényleg olyan kényelmes és higiénikus viselet, vagy okozhat egészségügyi problémákat?

A tanga bármennyire is vonzó ruhadarab, általában mutatós de nem túl higiénikus műszálas anyagokból készül, ami kedvez a hüvelyi fertőzéseknek. A szűk, nem nedvszívó alsónemű ugyanis irritálja a nemi szervek területét, nedvesen tartja azt, és így elősegíti a baktérium vagy gombafertőzés kialakulását.

A hüvely nyálkahártyájának gyulladását okozhatja kémiai vagy mechanikai irritáció, pl. bakteriális gomba-vagy vírusfertőzés, tisztálkodási szerek, fogamzásgátló habok, zselék, de szintetikus anyagból készült alsóneműk is. A hüvelyben normális esetben is számos baktérium van jelen. Ezek egyike a lactobacillus, amely fenntartja a hüvely savasságát, védi a nyálkahártya épségét, és segít megakadályozni a fertőzéseket okozó baktériumok növekedését. Hüvelyi fertőzés akkor alakul ki, ha a védő hatású laktobacillusok száma csökken, ugyanakkor más, normálisan jelenlévő baktériumok elszaporodnak. Ennek esélye pedig egy szoros alsóneműben nagyobb, mint egy kényelmes, jól szellőző pamut ruhadarabban.

Nőknél gyakori a Candida albicans gomba által okozott gombafertőzés is. E gomba természetes módon is jelen van a bőrön és a belekben. E területekről a gomba a hüvelybe juthat. A gombafertőzések nem terjednek nemi úton, de gyakrabban alakulhatnak ki menstruáció idején, ezért a megfelelő tisztálkodási szokásoknak, a kényelmes alsónemű viseletnek alapvető szerepe van a megelőzésben. Gombafertőzések nagyobb valószínűséggel lépnek fel, ha az immunrendszer legyengült, például gyógyszerhatás vagy betegség károsítja.

Divat vagy egészség?

A szoros divat-fehérneműk szeméremtest gyulladást is okozhatnak. Ha a szeméremtest és a hüvely is gyulladt, akkor a betegséget valvovaginitisznek nevezzük. A vulvitisz, (szeméremtest gyulladás) viszketést, érzékenységet és bőrpírt idézhet elő. A szeméremajkak ritkán összetapadnak. A hosszú ideig fennálló vulvitisz érzékeny, hámló megvastagodott vagy fehéres foltok megjelenését eredményezi a szeméremtesten.

A hüvelyi fertőzések tünetei a hüvelyfolyás, és a nemi szervek irritációja. A folyás külleme és mennyisége a kiváltó októl függ. A hüvelyi fertőzések egy része alig okoz tüneteket, de lehet tünetmentes is, egy része azonban néha súlyos szövődményekhez vezethet, ezért szakszerű orvosi kezelése elengedhetetlen.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek