Diétás ételek COPD-s betegnek is

Diétás ételek COPD-s betegnek is

De léteznek olyan betegségek, amelyekhez a kapcsolódó dietetikai irodalom kevésbé kiterjedt, és megtalálni sem könnyű ezeket. Ez utóbbi csoportba tartozik a COPD is.

Sült hekk joghurttal

Hozzávalók:
2 db hekk
2 dl sovány natúr joghurt
1/2 kk friss kakukkfű apróra vágva
1/2 kk friss petrezselyemzöld apróra vágva
só, fehér őrölt bors

Diétás ételek COPD-s betegnek is

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A hekkeket sózzuk, borsozzuk. A tepsiben egymás mellé fektetjük, és 30 perc alatt készre sütjük.
Közben a joghurtot kikeverjük ízlés szerint sóval, borssal és a friss, apróra vágott zöldfűszerekkel. Amikor a hekk készre sült, a fűszeres joghurttal együtt tálaljuk.

Parajjal töltött csirkemell hajdinával

Hozzávalók:

300 g csirkemell
200 g friss paraj
2 gerezd fokhagyma
60 g sovány reszelt sajt
1 db tojás
15 g light margarin
1 dl tej (1,5 %-os)

bors
120 g hajdina
16 g vöröshagyma
2 tk repceolaj
4 g petrezselyemzöld

Diétás ételek COPD-s betegnek is

Elkészítés:

A melleket lebőrözzük, három gerezd szétnyomott fokhagymával ízesített sós tejben hideg helyen legalább fél napig állni hagyjuk. A parajt jól megmossuk, kissé sós, forrásban lévő vízben néhány percig főzzük, majd leszűrjük. A parajt pár perc alatt süssük össze a tojással, majd a masszát a felszúrt csirkemellekbe töltjük. A nyílásokat hústűvel lezárjuk. Egy tűzálló tálat kiolajozunk és a töltött csirkemellet elhelyezzük egymás mellé. Alufóliával betakarjuk és sütőben pároljuk, majd levéve róla a fóliát pirosra sütjük. A maradék reszelt sajtot tálalásnál szórjuk rá.

A hajdinát pirítsuk át közepes lángon serpenyőben, majd adjunk hozzá olajat, kevés sót és pirítsuk további 1 percig. Tegyük fel kétszeres mennyiségű vízzel, ha felforr, mérsékeljük a hőt és kb. 20-25 percen keresztül főzzük, míg meg nem puhul, de a szemek még nem nyíltak szét.


Cukkini chips

Hozzávalók 2 fő részére:
1 db kisebb cukkini
olívaolaj

steak fűszerkeverék

Diétás ételek COPD-s betegnek is
Elkészítés:

A cukkinit mossuk meg, és papírtörlővel itassuk le róla a vizet. Vágjuk körülbelül 3 mm vastag karikákra. Béleljünk ki sütőpapírral egy nagy tepsit, kenjük meg olívaolajjal, és rakjuk bele egymás mellé jó szorosan a cukkini szeleteket, arra ügyeljünk, hogy ne fedjék egymást. Mindegyik tetejét kenjük meg kevés olívaolajjal. Tegyük előmelegített sütőbe, és 120 fokon süssük kb. másfél óráig. Közben legalább egyszer forgassuk át. Amikor elkezd barnulni, zárjuk le a sütőt, és sózzuk, fűszerezzük meg. Légmentesen záródó dobozban három napig friss és ropogós marad.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek