Demencia - Pár kedves szó is segítség!

Demencia - Pár kedves szó is segítség!

A nagy-britanniai Alzheimer Társaság több mint 2500 felnőtt megkérdezésével készített felmérése szerint a társadalom nagy része hátat fordít a rászorulóknak és nem támogatja a saját magánál elesettebbeket.

2014.04.01

A kutatás kimutatta, hogy az utóbbi hat hónapban a tömegközlekedésen utazóknak csupán 40 százaléka adta át a helyét egy idősebbnek, az összes megkérdezettnek pedig mindössze 43 százaléka beszélgetett hetente legalább egyszer egy idősebb szomszédjával, ötből egyen pedig szinte soha nem tettek ilyet. Tízből közel négyen arról számoltak be, hogy az elmúlt fél évben volt rá példa, hogy egy idősebb ember felidegesített őket, akár azért, mert lassabban közlekedtek vagy azért, mert valamilyen nehézségük akadt egy modernebb technikai eszközzel.

Demencia - Pár kedves szó is segítség!

Két évvel ezelőtt Anglia miniszterelnöke egymillió önkéntest kért fel, hogy váljanak a demenciával küzdő betegek segítőivé. Akik jelentkeztek, azokat egy tréningen kiképezték az alapvető tudnivalókkal és megajándékozták egy „Ne felejts el” kitűzővel, amelyről bárki felismerheti őket. Jeremy Hughes, az Alzheimer Társaság vezetője szerint túl sokan közönyösek az idősekkel és rászorulókkal szemben, pedig például egy demenciás beteg számára már egy kedves gesztus is nagy segítséget jelenthet. Sok beteg éppen azért nem tudja elhagyni az otthonát, mert attól fél, hogy az utcán nem lesz, aki segítsen neki. A szervezet éppen ezért még további önkénteseket vár, akár cégeket, akár egyéni jelentkezőket is, akik készek az elesettek mellé állni és tettekkel is támogatni őket.

Caroline Abrahams, egy másik idősekkel foglalkozó jótékonysági szervezet igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy egészen apró segítségek is nagyon sokat jelentenek egy idős ember számára, például az, ha átadjuk a buszon a helyünket, vagy ha néha átugrunk hozzá egy csésze kávéra, ha segítünk neki kicserélni a villanykörtét, vagy ha néha bevásárolunk a számára. A segítő részéről ezek igazán nem nagy erőfeszítések, de a másik fél számára hatalmas segítséget jelenthetnek.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek