Dél-Amerikában most nem ajánlják a teherbeesést

Dél-Amerikában most nem ajánlják a teherbeesést

Gyorsan a köztudatba került a Zika vírus, mert egyre másra születnek a kis fejű, fejletlen agyú csecsemők Dél-Amerikában, sőt most már az USA-ban is találkoztak hasonló esettel.

Néhány hónappal ezelőttig nagyon kevesen hallottak a Zika vírusról, pedig egyre komolyabb fenyegetést jelent a világ több országában. Két éve fedeztek fel először megbetegedéseket Dél-Amerikában, de az igazi, járványszerű terjedése csak mostanában kezdődött. A helyzet komolyságát jelzi, hogy néhány dél-amerikai országban már a kormányok is azt javasolják a nőknek, hogy ne legyenek terhesek, a többi ország pedig nem javasolja a terhes nőknek, hogy ezekbe az országokba utazzanak.

A Zika vírust 1947-ben azonosították, nevét a felfedezés helyéről, az ugandai Zika erdőről kapta. Szúnyogok terjesztik, emberre a csípéssel terjedhet át. A láz és a fájdalom néhány nap múlva jelentkezik. Gyakran összetévesztik a Dengue-lázzal, mert terjedése és a tüneteik is hasonlóak. A kutatók azonban nemréiben egy új, aggasztó mellékhatását figyelték meg a vírusnak. Brazíliában azt figyelték meg, hogy azokon a területeken, ahol járványosan terjed a Zika vírus, jellemzőbb a mikrokefália, vagyis hogy az újszülöttek rendellenesen kicsi fejjel és fejletlen aggyal születnek.

Dél-Amerikában most nem ajánlják a teherbeesést

Az Egyesült Államokban is megjelent a Zika vírussal összefüggésbe hozott mikrokefália. Az első amerikai esetet Hawaiiról jelentették. A mikrokefáliás újszülött az anyjától kapta el a vírust, aki valószínűleg Brazíliában szedte össze, amikor 2015 májusában ott járt. A hatóságok ugyanakkor kijelentették, hogy se a baba, se az anya nem fertőző, ezért nem kell attól tartani, hogy járványt indítanának be.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek