December 16-ig még térítésmentesen igényelhető a méhnyakrák elleni vakcina!

December 16-ig még térítésmentesen igényelhető a méhnyakrák elleni vakcina!

Ha hetedikes lánya ősszel elszalasztotta volna az oltást, még kérheti a vakcinát.

 

 

December 16-ig küldhetik vissza a iskolákba a kitöltött igénylőlapokat azok a szülők, akiknek hetedikes lányai ősszel kimaradtak a méhnyakrák elleni oltás első hullámából. A jövő pénteki határidő az utolsó alkalom arra, hogy a 12 éves lányok térítésmentesen jussanak hozzá az egyébként több tízezer forint értékű védőoltáshoz. Az oltás életkori időzítése rendkívül fontos: a Nemzeti Védőoltási Programba beemelt Cervarix vakcina, – rákkeltő HPV-típustól függetlenül – rendkívül magas, 93% fölötti összhatékonyságú védelmet nyújt a méhnyakrák ellen a korábban HPV-vel nem fertőzött lányoknál.

December 16-ig még térítésmentesen igényelhető a méhnyakrák elleni vakcina!

Közismert tény, hogy a méhnyakrák a 45 év alatti magyar nők második leggyakoribb rákos megbetegedése , minden évben 1200-1500 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak , és több mint 400 nő válik a daganatos betegség áldozatává.

 

A Nemzeti Védőoltási Program kiterjesztésének köszönhetően 2014 óta hazánkban minden 12. évét betöltött, hetedik osztályos lány jogosult a méhnyakrák-elleni vakcinára.

 

A három éve futó oltási program rendkívül népszerű és sikeres: az ÁNTSZ tájékoztatása szerint idén ősszel a 44 612 oltásra jogosult több mint 76%-a – közel 34 ezer lány – igényelte a térítésmentes védőoltást. Az őszi igénylésekkel együtt az elmúlt három évben már több mint 100 ezer iskolás lány jutott hozzá a méhnyakrák ellen – klinikai vizsgálatokkal igazoltan – rendkívül magas HPV-típustól független 93,2%-os összhatékonysággal védő vakcinához. Ezzel – az ANTSZ számításai szerint – már eddig 330 lányt mentettek meg a súlyos betegségtől.

 

Annak érdekében, hogy az idei átoltottság, illetve az érintett korcsoport védettsége még magasabb legyen az Országos Tisztifőorvos december 8-án nyílt levélben kérte azokat szülőket, akinek a hetedikes kislánya a szeptemberi oltási kört költözés, iskolaváltás, betegség, utazás vagy egyéb ok miatt kihagyni kényszerült, hogy december 8-16 között igényeljék a térítésmentes vakcinát az iskolákban.

 

A megfelelő védettség kialakulásához ebben az életkorban két oltás szükséges. A december 16-ig igényelt vakcinák első adagját 2017 januárjában a felkarba adja majd be az iskolaorvos, a második oltást pedig a tanév végéig kapják meg a lányok. Az iskolában beszerezhető szülői nyilatkozatok az ÁNTSZ oldaláról is letölthetők.

 

A szülőknek fontos észben tartani, hogy a magas fokú védelem kialakulásának alapfeltétele, hogy a lányok a védőoltást a szexuális életük megkezdése előtt megkapják, hiszen ekkor még szinte biztosan nem fertőzöttek HPV-vel. Ez indokolja az oltás beadásának időzítését is, illetve ezért fontos, hogy, akik még nem kérték az oltást, az új határidőig éljenek ezzel a lehetőséggel.

 

A méhnyakrák-megelőzés mellett a Cervarix vakcina az egyes ritka HPV-törzsek okozta betegségek így például a végbélnyílásrák, illetve a szeméremtest, a hüvely és a végbélnyílás rákmegelőző állapotainak megelőzésére is alkalmas és férfiaknak is adható Fontos megjegyezni azonban azt is, hogy a HPV-elleni vakcináknak – a közkeletű tévhittel ellentétben – nincsen igazolt hatásossága a HPV vírustörzsek által okozott fej-nyaki daganatok ellen. A méhnyakrák a méhnyak nyálkahártyáján – általában hosszú évek alatt – lényegében panasz- és tünetmentesen kifejlődő rosszindulatú daganatos elváltozás, melyet az esetek elsöprő többségében a HPV rákkeltő típusai okoznak.

 

A HPV szexuális úton, a bőrfelületek érintkezésével terjed, tehát minden szexuálisan aktív embert érinthet, kortól függetlenül. A világon évente negyedmillió nő halálát okozó betegség Európában évről-évre 30 ezer nő életét követeli. A kontinensen 100-ból egy nőnél kialakulhat a betegség . A statisztikák itthon is riasztóak: a méhnyakrák a 45 év alatti magyar nők második leggyakoribb rákos megbetegedése , minden évben 1200 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak , és több mint 400 nő hal meg . A méhnyakrák az egyetlen gyakori, daganatos betegség, amelyik védőoltással megelőzhető. A Cervarix-oltást Európában 2007-ban vezették be, a világon 135 országban szerzett érvényes regisztrációt.

 

A 2007–2016 között itthon mintegy 450 ezer alkalommal beadott védőoltásból világszerte már 57 millió dózist használtak fel . Ma már a hazai adatok is egyértelműen bizonyítják, hogy indokolatlan az oltás mellékhatásaitól, illetve az oltást követő reakcióktól való félelem. Az oltási programban eddig elhanyagolható számú oltási reakciót jelentettek, és ezek is enyhe, maguktól elmúló tünetek (pl.: bőrpír, hőemelkedés) voltak. Súlyos, a Cervarix védőoltást követő nemkívánatos eseményről egyáltalán nem érkezett bejelentés. A szigorú minőségbiztosítási és technológiai követelmények betartásával gyártott vakcina hatásosságát már közel egy évtizede mérik.4 Az oltóanyag a HPV-vírus egyes típusainak tisztított fehérjéit tartalmazza, azaz nincs benne élő vírus –, ezért méhnyakrákot vagy más fertőzést nem okozhat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek