Cukorbetegség és terhesség - Hogy legyen?

Cukorbetegség és terhesség - Hogy legyen?

Ma már nem kérdés, hogy szülhet-e egy cukorbeteg nő egészséges gyermeket. Igaz, a diabétesszel társuló terhesség fokozott kockázatot rejt, amelyre jó előre felkészülni, illetve betartani bizonyos szabályokat egészen a szülésig – sőt, azon is túl. Dr. Baranyi Éva diabetológust, az MH Honvédkórház Diabetológiai Szakrendelésének kandidátusát kérdeztük.

A terhességi hormonok a vércukorszintre is hatással vannak. Így a várandósság és a szoptatás olyan tényezők, amelyek alapvetően befolyásolhatják a szervezet sejtjeinek inzulin iránti érzékenységét és a cukorbetegek kezelését is.

Két állapot együtt

A terhesség és a cukorbetegség kétféle klinikai formában társulhat.

Ha cukorbeteg nő vállal gyermeket, tehát ha a cukorbetegség már a terhesség előtt is ismert volt, azt az orvosi nyelv prégesztációs (korábban is meglévő) diabétesznek hívja. A terhességgel társuló cukorbetegség 10 százaléka ilyen. A diabétesz típusa szerint 1-es és 2-es formába is tartozhat.

Cukorbetegség és terhesség - Hogy legyen?

Ha a babát váró nőnél a diabéteszt csak a terhesség kapcsán ismerik fel, gesztációs (terhességi, aktuálisan felismert) cukorbetegségről van szó. Az áldott állapot és a cukorbetegség együttes előfordulásának 90 százaléka tartozik ebbe a csoportba.

Akár már diabéteszes nő várandósságáról van szó, akár olyan nő terhességéről, akinél csak a terhesség alatt ismerték fel az anyagcsere-betegséget, a cukorbetegséggel társuló terhesség veszélyeztetett terhességnek minősül, mind az anya, mind a magzat szempontjából! Az anyára nézve a jelentős vércukor-emelkedés (ami amiatt alakul ki, hogy csökken a szervezet sejtjeinek az inzulin iránti érzékenysége) és az érszövődmények súlyosbodása jelenthet veszélyt. A magzat szempontjából – elsősorban a már eleve meglévő diabéteszben – az esetlegesen kialakuló fejlődési rendellenességektől lehet tartani, amelyek többnyire az első 7-8 terhességi hétben következnek be. Fokozott a vetélés és a koraszülés veszélye is.

Cukorbeteg nők: tervezés, gondozás

Nagyon fontos, hogy a cukorbeteg nő tudatosan készüljön a gyermekvállalásra. (Amíg nincsenek ilyen tervei, addig biztonságos fogamzásgátló módszert alkalmazzon.) A cukorbeteg lányok terhességgel kapcsolatos felvilágosítását tehát már a kora serdülőkorban, az első menstruáció után el kell kezdeni! Diabétesszel társuló terhesség esetén a legfőbb cél az anyai és a magzati szövődmények megelőzése, a megfelelő szakorvosokkal együttműködve. Ehhez előre kell tervezni: intenzív, úgynevezett prekoncepcionális gondozás során biztosítani kell az anya legmegfelelőbb egészségi állapotát, közel normális vércukorszintjét a fogamzás idejére.

Érdekes kérdés, mi a teendő, ha a cukorbeteg nő nem tervezett módon esik teherbe. Ha a fogamzás megfelelő anyagcsere-állapotban történt, a terhesség felismerésétől kezdve intenzív terhesgondozás szükséges. Ellenkező esetben az anyai és a magzati veszélyeztetettség felmérésével mérlegelni kell, hogy javasolt-e a terhesség kihordása.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen fontos, hogy a cukorbeteg várandós nők gondozása megfelelő tapasztalattal rendelkező, diabetológiai munkacsoportok által történjen! Itt a leendő anya és gyermeke érdekében együtt kell működnie a belgyógyász diabetológusnak és a szülésznek, a szemésznek, az újszülöttgyógyásznak, a dietetikusnak, a diabetológiai szakápolónak és természetesen magának a betegnek! Szerencsére az országban több ilyen diabetológiai centrum is működik.

A cukorbeteg nők terhességének felismerése

Cukorbeteg nő esetében nagyon fontos a terhesség mielőbbi felismerése is. A másállapot első jele lehet a vércukorszint labilisabbá válása. Ez szinte hamarabb felhívja a figyelmet a terhességre, mint a gyorstesztek! Természetesen egyértelmű diagnózist csak a nőgyógyászati vizsgálat után kapunk, s ennek alapján kell megkezdeni a hatékony terhesgondozást. Inzulinkezelés esetén indokolt a táppénzes állományba vonulás, illetve akár a kórházi felvétel is. Az inzulinszükséglet folyamatos változása miatt hetenkénti belgyógyászati ellenőrzésre van szükség, míg szülészeti ellenőrzésre eleinte kéthetente, az utolsó trimeszterben pedig hetente kell sort keríteni. Szemészeti kontroll szövődménymentes esetekben 4-6 hetente indokolt, szemfenéki elváltozás fennállásakor azonban gyakrabban is. A szülést megelőző hetekben ismét intézeti kezelés válik szükségessé.

Cukorbetegek terhesgondozása

Nem csupán a normális vércukorszint biztosítására, hanem az esetleges érszövődményekre is fokozott figyelmet kell fordítani.

A leggyakoribb „érszövődmény” a magas vérnyomás. Ennek szűrése és kezelése már a tervezett terhesség előtt elengedhetetlen. A vérnyomáscsökkentő szer kiválasztásánál figyelemmel kell lenni arra is, hogy az adott szer szedése folytatható-e a terhesség alatt is.

Az esetleges szemészeti elváltozások (retinopátia) tisztázására részletes szakorvosi vizsgálat javasolt. Elvileg még olyan súlyos, a látást veszélyeztető szemelváltozás is előfordulhat (úgynevezett előrehaladott, proliferatív retinopátia), amely esetén nem tanácsolható a terhesség vállalása.

Cukorbetegség és terhesség - Hogy legyen?

A cukorbetegséghez társuló veseelváltozások is súlyosbodhatnak a terhességgel kapcsolatban. Kivételes esetekben – előrehaladott, súlyos veseműködési zavar esetén – előfordulhat, hogy szintén nem javasolt a terhesség vállalása.

Terhességi cukorbetegség

A várandósság során felfedezett diabétesz viszonylag gyakori állapot, az európai népesség körében a terhességek 5-7 százalékát jellemzi. Bizonyos hajlamosító tényezők fennállása esetén megjelenésére gyakrabban lehet számítani.

Ez az állapot általában nem okoz különösebb panaszt, azonban a magas vércukorszint egyaránt veszélyt jelent az anyára és a magzatra, ezért az anyagcserezavar korai felismerése igen fontos. Ez többnyire szűrővizsgálattal történik, amelyet minden várandós nőn elvégeznek. Ha a fokozott kockázatot jelző állapotok nincsenek jelen, a vizsgálatok javasolt ideje a 24-28. terhességi hét. Ha azonban fennáll a kockázatnövelő tényezők valamelyike, akkor a kismama cukorbetegséggel kapcsolatos veszélyeztetettsége nagyobb az átlagosnál, és a vizsgálatokat már a 12-20. terhességi hét között el kell végezni.

A diagnózis után szükséges a terhes nő intenzív, interdiszciplináris gondozásba vétele a megfelelő diabetológiai szakellátóhelyen.

A terhességi cukorbeteg glukózanyagcseréje az esetek nagyobb részében rendeződik a szülés után. Ezek a nők azonban a diabétesz szempontjából egész életükben fokozottan veszélyeztetettnek számítanak – több mint 50 százalékuk tíz éven belül valódi cukorbeteggé válik, amennyiben nem követi a javasolt étrendi és életmódbeli tanácsokat. Ez tehát azt is jelenti, hogy egy korábban gesztációs diabéteszes nőt az újabb tervezett teherbeesése előtt prekoncepcionális gondozásban kell részesíteni, a már cukorbetegként számon tartott nőkhöz hasonlóan.

Öröklődik?

A lakosságból minden harmadik-ötödik ember hajlamos a diabéteszre. Ha csak az anya 1-es típusú cukorbeteg, az utód diabéteszének valószínűsége 2-3 százalék, míg ha csak az apa cukorbeteg, erre 5-6 százalék az esély. Ha mindkét szülő 1-es típusú cukorbeteg, akkor az utód 20-30 százalékos valószínűséggel lesz diabéteszes.

Ha bármelyik szülő 2-es típusú cukorbeteg, a gyermekek diabétesz-veszélyeztetettsége az említetteknél lényegesen nagyobb. Ezek az adatok természetesen az egész népesség szintjén adnak információt. Konkrét útmutatást csak részletes genetikai tanácsadás útján kaphatunk.

A terhességi diabéteszre hajlamosító tényezők

  • az anya magasabb életkora (35 év feletti)
  • az elhízás (30 vagy nagyobb testtömegindex)
  • a cukorbetegség családi előfordulása (az első fokú hozzátartozók között)
  • korábbi, kedvezőtlen szülészeti események előfordulása (spontán vetélés, halvaszületés, koraszülés, fejlődési rendellenességgel született gyermek)
  • korábban észlelt enyhe glukóz-anyagcserezavar
  • a már megszületett gyermek magas (4000 g feletti) születési súlya
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek