Csokoládéfogyasztás nőknél és férfiaknál

Csokoládéfogyasztás nőknél és férfiaknál

Míg a hölgyek elsősorban a csokoládé boldogsághormon-termelő tulajdonságát tartják az isteni étek legfontosabb tulajdonságának, addig a férfiak inkább a szellemi és fizikai teljesítőképességre gyakorolt kedvező hatása miatt részesítik előnyben az aztékok kedvenc eledelét. A gyengébbik nem képviselői közül többen kedvelik a marcipános, az epres, a mentolos és a müzlis csokoládét, az erősebb nem tagjai közül viszont többen kóstolnak bele egy-egy mogyorós, alkoholos vagy kókuszos ízesítésű csokoládéba - derül ki a Magyar Édességgyártók Szövetsége által készített felmérésből, mely a magyar lakosság édességfogyasztási szokásait vizsgálta.

A felmérésben megkérdezett nők és férfiak közel kétharmada rendszeresen, azaz hetente több alkalommal fogyaszt csokoládéféleségeket, habár az édesség kedveltségének okaiban eltér a két nem véleménye. A nők többsége (nő: 80%, ffi.: 73%) elsősorban íze miatt kedveli a csokoládét, de a nők számára fontosabb a csokoládé kedélyállapot-javító hatása, mint a férfiaknak. A gyengébbik nem képviselői közül többen nyilatkozták azt, hogy a csokoládé "fogyasztása örömet okoz" számukra (nő: 50%, ffi.: 38%), és leginkább a hölgyekre jellemző az is (nő: 53%, ffi.: 38%), hogy bánatukban egy falatka csokoládéval vigasztalódnak.

A csokoládé boldogsághormon (endorfin) termelő hatását a hölgyek fontosabbnak (nő: 80%, ffi.: 67%) tartják, mint a férfiak. Az erősebb nem képviselői ugyanakkor fontosabbnak tekintik (nő: 27%, ffi.: 35%) a csokoládé fizikai teljesítőképességet növelő hatását.  A hölgyek tehát boldogságot, a férfiak pedig energiát nyernek a csokoládéból, de a két nem képviselői egyformán fontosnak ítélik ezen édességek szellemi teljesítőképesség, vérnyomáscsökkentő valamint immunrendszer-erősítő hatását is.

A nők és férfiak 77 százaléka a csokoládét leginkább az íze miatt fogyasztja. Az "íz-sorrendet" mindkét nem esetében a mogyorós / mandulás (44%), a marcipános (40%), valamint a mogyorókrémes (29%) ízesítés vezeti. A nők és a férfiak ízpreferenciájában eltérés viszont az, hogy az alkoholos ízesítésű (nő: 24%, ffi.: 30%) valamint a kókuszos (nő: 17%, ffi.: 23%) csokoládékat több férfi, míg az epres (nő: 26%, ffi.: 21%) és a joghurtos (nő: 23%, ffi.: 17%) ízesítésű csokoládékat több hölgy részesíti előnyben. A megkérdezettek a tejcsokoládét (78%) és az étcsokoládét (40%) fogyasztják a legszívesebben, a fehér csokoládét viszont nagyobb arányban (nő: 26%, ffi.: 33%) kedvelik a férfiak, mint a nők.

Ezeket a csokoládéfajtákat mindkét nem képviselői a leggyakrabban táblás (64%) és szeletes (30%) kiszerelésben vásárolják meg, míg az ínyencségnek számító bon-bonokat (2,3%), csokidrazsét (1,7%) és pralinékat (1,5%) elsősorban alkalmakra választják.

A Magyar Édességgyártók Szövetsége és a STOP.hu közös felméréséből kiderül az is, hogy kedvenc csokoládéját a megkérdezett férfiak és nők 84 százaléka bármikor, akár nassolás gyanánt is, 42 százaléka pedig étkezések után, desszertként, 18 százaléka ünnepekkor, míg 16 százaléka a vizsgák előtt, a koncentrálóképesség javítása érdekében fogyasztja.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek