Csokitojás házilag
Házilag is lehet csokitojást készíteni. Ajándéknak is remek, de kínálhatod desszertként is, és nem csak a locsolóknak!
Kókuszos-fehér csokis tojás
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
- 1.5 dl tejszín
- 25 dkg fehér csoki
- 1 evőkanál frissen reszelt citrom/lime héj
- 20 dkg kókuszreszelék
- esetleg egy lime kifacsart leve
- 1 kávéskanál vaníliaesszencia
A csokit gőz felett olvaszd fel (Vigyázz, a felső edény alja ne lógjon bele a forró vízbe!), hagyd langyosra hűlni! A tejszínt óvatosan, állandó kevergetés mellett forrald fel, tedd bele a vaníliaesszenciát! Amikor mindkét komponens langyosra hűlt, szépen, fokozatosan keverd őket össze, amíg sima krémet nem kapsz (1-2 perc)!
Ne ijedj meg: az első kanál tejszín és a csoki találkozása mindig heves, ,,összeugrós%u201D kémiai reakciót vált ki, de ahogy egyre több tejszín kerül a masszába, visszanyeri lágyságát! Keverd bele a krémbe a citrom/lime héját, és a kókuszreszelék felét!
Kiskanállal mérj ki kupacokat egy sütőpapírral letakart tálcára, majd hűtőben hűtsd le! Kell neki egy fél óra, hogy gyúrható állagúra dermedjen. Ekkor formázz kis tojásokat a kupacokból, és forgasd bele a maradék kókuszreszelékbe! Tedd hűtőbe!
Zserbó-tojás
Hozzávalók:
- 15 dkg aszalt sárgabarack
- 15 dkg darált dió
- 2 evőkanál narancslikőr vagy konyak/rum, de ha gyerekeknek is szánod, akkor inkább 1 kávéskanál esszencia
- 1 evőkanál víz
- 2 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál baracklekvár
- a csokibevonathoz 10 dkg csokoládé és 6 dkg vaj keveréke
A barackokat áztasd be langyos vízbe! Amikor már jó puha, botmixerrel daráld le teljesen pépesre! A diót is daráld le, és keverd el a porcukorral meg a barackpéppel, és annyi lekvárral, hogy jól formálható masszát kapj! A masszából formázz kicsi tojásokat, és tedd a hűtőbe dermedni őket! Amikor már jól összeálltak, tűzz beléjük fogpiszkálókat, és mártsd bele a gőz felett, vajjal felolvasztott étcsokoládéba!
Narancsos csokitojás
Hozzávalók:
- 20 dkg étcsokoládé
- 10 dkg vaj
- 1 dl habtejszín
- 2 nagy narancs lereszelt héja
- kakaópor (cukor nélkül), vagy piros/tarka dekorcukor
A csokoládét olvaszd fel gőz felett, közben a vajat és a tejszínt külön-külön verd habosra! Keverd össze a csokit, a vajat és a tejszínt, reszeld bele a narancsok héját is! Fóliával kibélelt lapos tálra halmozd rá a masszát, szépen lapogasd el, hogy kb. 2 centi vastag csokilapot kapj! Így tedd a hűtőbe, és hagyd ott, amíg meg nem dermed! Kockázd fel, és nedves kézzel formálj belőle tojásokat! Hempergesd őket cukrozatlan kakaóporba, vagy piros/tarka dekorcukorba!
TIPP
A kész desszerteket csavarhatod színes fóliába, de a maguk természetes mivoltában is dekoratívak. Hogy a gyerekek előtt láthatatlan maradjon a tojáskupac, tedd zárt, nem átlátszó dobozba! Hűtőben 2-3 hetet simán kibír húsvét előtt!
Forrás:napidoktor.hu/elixironline
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

