Csodatevő gyógykúrák

Csodatevő gyógykúrák

Egy gyógykúra valóságos csodát tehet. Már a klíma-, és környezetváltozás is felüdülés, a lelki feltöltődésről nem is beszélve. Néhány nap is sokat jelent, de ha komolyabb panaszaink vannak, akkor több hetes kezelésen kell részt vennünk.

Nem árt, ha tervezett gyógykúránk előtt kikérjük az orvosunk véleményét. Nem ajánlott ugyanis a kúra rossz általános egészségi állapot esetén, magas vérnyomás mellett, szívinfarktus utáni időszakban, daganatos betegségeknél, terhesség idején, és gyulladásos mozgásszervi betegségek aktív stádiumában. Javasolt viszont az idült, kopásos mozgásszervi betegségek, idült gyulladásos gerinc- és ízületi megbetegedések esetében, valamint betegségek, balesetek és műtétek utáni utókezelések, rehabilitációs folyamatok alatt.

Az is nagyon fontos, hogy a számunkra megfelelő összetételű gyógyvizet válasszuk. Tájékozódjunk a víz alkotóelemeiről, terápiás hatásairól.

A gyógykúrák csoportosítása:

  • Hidroterápiás kezelések: a gyógyvíz fizikai tulajdonságait használják fel (például súlyfürdő, vízsugár-masszázs)

  • Balneológiás kezelések: a gyógyvizek kémiai összetételén alapulnak

  • Fizioterápia: természetes gyógymódok - mint például klímaterápia, hidro- és termoterápia, inhaláció, mechanoterápia, elektroterápia - összessége

  • Fizikoterápia: fizikai energiákat felhasználó gyógykezelés, mint például elektroterápia, fényterápia

Spa, a szépség fegyvere

Egyre gyakrabban használjuk a spa kifejezést, de vajon tudjuk-e, hogy mit jelent? Egy belga kisváros neve, amely a termálvizéről volt híres. Ma már a termálfürdőket és a gyógyszállókat is jelenti. Egyben mozaikszó: a solus per aqua a vízből nyert szépséget jelenti.

A spa a szépségápolás, a fiatalság megőrzésének természetes csodafegyvere. Ezeknek a kozmetikumoknak a titka a vizek természetes erejében rejlik. A tégelyekből az óceánok és a tengerek szépítő, gyógyító világa köszön vissza.

Mit tudnak a spa kozmetikumok?

  • Testápolók: hatóanyagokban gazdagok, és gyorsan felszívódnak

  • Tusfürdők: szappanmentesek, csökkentik bőrünk vízhiányát, és már tusolás közben feszesítenek

  • Testradírok: kicsit durvábbak a megszokott bőrradíroknál, kisebb mennyiség is elég belőlük

  • Arcradírok: a finomra őrölt kivonatok megtisztítják az arcot, miközben élénkítik, feszesítik és hidratálják is a bőrt

  • Testpermetek: tengeri aromákat tartalmaznak, relaxációs hatásúak, javítják a bőr tónusát, selymessé teszik a bőrt.

A Holt-tengeri csoda

Van egy tenger, amelyben szinte lehetetlen elmerülni. Vize és iszapja annyira értékes, hogy állítólag maga Kleopátra sem csak tejben és vajban fürdött, hanem ebben a tengerben is.

A Holt-tenger vize legalább hatvanféle sót tartalmaz, és ennek csak mintegy harmada az, amit mi konyhasóként ismerünk. Különleges összetevői közé tartoznak a kén vegyületei, a magnézium, a kálium, a nátrium, a kalcium, a lítium és egyéb szerves anyagok. Ám a Holt-tengernek nem csupán a vizéről zengenek ódákat, de az iszapjáról is. Az iszap a tengerbe hordott üledékes agyagréteg eróziója során keletkezett. Évezredeken át szívta magába a tengervíz tápláló ásványi anyagait. A Holt-tenger iszapja rendkívüli mennyiségben tartalmaz ásványi sókat, nyomelemeket, és találhatók benne szilárd növényi és állati eredetű anyagok is.

A Holt-tengeri iszap rendkívül hatásos a reumatikus és az ízületi fájdalmak kezelésében. A bőrbetegségek kezelésében is hatalmas segítség. Az iszappakolás jelentősen csökkenti az aknékat, a pattanásokat.

A holt-tengeri iszapkúra talán a pikkelysömör kezelésében jár a leglátványosabb eredménnyel. Ez a betegség öröklődik, de stressz is szerepet játszik a kialakulásában. Az iszapkezelést ebben az esetben érdemes sófürdőkúrával is kiegészíteni. A Holt-tengeri iszap a pikkelyek leválasztásával és a sebgyógyulás gyorsításával fejti ki gyógyhatását.