Csoda a testben -a megtermékenyítés

Csoda a testben -a megtermékenyítés

"Szaporodjatok, töltsétek be a földet..." (Genezis 1.) A természetes megtermékenyítés a közösüléssel kezdődik. A megtermékenyülésnek - mind a nő, mind a férfi oldaláról - feltétele az anatómiai, élettani hibátlanság. Mindkét oldal működésének célja a fajfenntartás.

A petesejt havonta, ciklikusan érik a körülbelül 400 000 csírasejtet tartalmazó petefészekben. Az érő pete - több érésnek induló közül - a 6. ciklusnapon választódik ki és a 2 centiméter átmérőjű tüszőből szabadul ki. Az első órákban két részre osztódik, kromoszómaszáma megfeleződik. Csak az egyik fél marad normális nagyságú, a másik működésképtelené válik.

Peteéréskor a méhkürt rojtjai "ráfekszenek" a petefészekre, a hasüregbe kerülő, mozgásképtelen petesejteket a kürt továbbítja, összehúzódásainak, csillószőrmozgásainak és a folyadék áramlásának segítségével. A petesejt egy napig él. Amennyiben nem termékenyül meg, a méhüregbe kerül, ahol felszívódik. A megérett petesejt helye a petefészekben bevérződik, majd kialakul a sárgatest, mely hormontermelésével a megtermékenyülést és a terhesség befogadását segíti elő.

Az ondósejt vagy spermium fejből, nyakból, összekötő részből és farokból áll. A szabad szemmel is látható petesejttel szemben, ez a legkisebb sejtek közé tartozik. Az ondófolyadék sejtekből és plazmából áll. Egy ondókilövelés (ejakuláció) milliliterenként 60-120 millió sejtet tartalmaz, melyek 80 százaléka órákon keresztül normális alakú és mozgású. Tehát az egyszeri ondókilövellés 2-6 milliliternyi "anyagában" mintegy 300 millió spermium van: a folyadéktartalom ezek mozgását, táplálását segíti.

A jó közösülés (orgazmus) során a méhnyak nyákcsapja kicsúszik és szinte beszippantja a spermiumokat a méhűrbe, melyek pár perc múlva már a méhkürtben is megjelennek. Termékenyítőképességük egy-két napig tart, szemben a fél-egy napig termékenyíthető petesejttel.

A megtermékenyülés a két ivarsejt egyesülése, mely a kürtben következik be. Az ondósejt áttöri a petesejt hártyáját, vele egyesülve közös sejthártyájuk lesz, s kialakul a férfi-női előmag, majd - a magállományok egyesülése után - a közös mag. Ez a sejt körülbelül egy hétig vándorol, eközben osztódik. Ezután következik be - az ekkorra már erre alkalmas méhnyálkahártyába - a beágyazódás. A kezdeti szöveti táplálást, a kialakuló magzatbolyhok révén a véráram útján történő táplálás követi.

A megtermékenyülés ideális feltételei:

  • az anatómiai és élettani egészség.

  • a rendszeres kiegyensúlyozott házasélet.

A peteérés előtti két és utáni egy napon belüli közösülés eredményezhet megtermékenyülést. Egészséges pár rendszeres házasélete egy éven belül 80, két éven belül 90 százalékban terhességet eredményez.

Előfordulhat, hogy két látszólag egészséges ember kapcsolata meddő marad. Ennek oka lehet - az egyszerű élettani okokat meghaladó - immunológia gond, mely kiterjedtebb kivizsgálást és kezelést igényel.

Beszélünk lelki eredetű meddőségről is, mely kórisméjét csak a teljes kivizsgálás negatív eredményeinek birtokában mondhatjuk ki. Ebben az esetben a terhesség igénye, a gyermekvállalás vágya elnyom minden szexuális érzelmi kapcsolatot.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek