Csirkés-gombás pite - Egészségséfünk receptje
Ez a cikk több mint 200 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A pite tészta az egyik legegyszerűbb alap, amit lehet édesre és sósra is készíteni attól függően, hogy mi lesz a töltelék. Itthon inkább az édes változatot ismerjük, viszont nagyon jókat lehet a sósból is varázsolni. Ha az alap megvan, már csak a fantáziánkon múlik a végeredmény.
Elkészítési idő: 45 perc + 1 óra
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 8 evőkanál víz
- só, bors
- 10 dkg margarin
- 1 egész csirkemell filézve
- 1 fej vöröshagyma
- 1 doboz szeletelt gomba
- 10 dkg trappista sajt reszelve
- 2 dl tejszín
- 2 egész tojás
- só, bors
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 füstölt sajtos krémsajt
Először a tésztát készítjük el, mert annak egy órát állnia kell a hűtőben. A lisztet elkeverjük a sóval, borssal (ízlés szerint), elmorzsoljuk benne a margarint és hozzáadjuk a vizet. Közepes lágyságú tésztát kell, hogy kapjunk. Összegyúrjuk, fóliába tekerjük és hűtőbe tesszük.
Közben egy serpenyőben megpirítjuk az apróra vágott hagymát, rajta a csíkokra vágott, vagy kockázott csirkemellet. Ezt sózzuk, borsozzuk. A tejszínt, tojásokat, sajtkrémet jól összekeverjük, belezúzzuk a 3 gerezd fokhagymát, belekeverjük a gombát, majd a pirított, hagymás csirkemellet. A tésztát kb. fél centire nyújtjuk és a pite sütőnkbe belenyomkodjuk, az alját megszurkáljuk egy villával. Betesszük a sütőbe, 15 percig 180 fokon elősütjük. Ezután rátesszük a tölteléket, elsimítjuk és megszórjuk a reszelt sajttal. Visszatesszük a sütőbe 15 percre. Hidegen és melegen is tálalható.
Tipp! 24 vagy 28 cm átmérőjű sütőformát válasszunk. Ha kinyújtottuk a tésztát, tegyük rá a formát és úgy vágjuk körbe, hogy hagyjuk rá a forma magasságát a szélén. Megfordítjuk tésztával együtt, és óvatosan bele is tudjuk nyomkodni.
Jó tudni! A lisztet részben vagy egészben lecserélhetjük szénhidrát csökkentett változatra. Sajtból, krémsajtból és tejszínből is van alacsony zsírtartalmú. Így egészségesebb.
Még több izgalmas recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g):
|
Liszt |
Tojás |
Trappista sajt |
Csirkemell |
Krémsajt |
Főzőtejszín 10 %-os |
Energia |
370 kcal |
143 kcal |
341 kcal |
114 kcal |
342 kcal |
120 kcal |
Fehérje |
12,3 g |
12,6 g |
25 g |
21,2 g |
5,9 g |
3,2 g |
Zsír |
1,3 g |
9,5 g |
26 g |
2,6 g |
34,2 g |
10 g |
Szénhidrát |
76,3 g |
1,8 g |
1,8 g |
0 |
4,1 g |
4,3 g |
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

