Csirkemell spárgaszósszal - Egészségséfünk receptje

Csirkemell spárgaszósszal - Egészségséfünk receptje

Itt a nyár, ami egyben a grillezés és a spárga szezonja is. Mindenféle húst szeretek grillen sütve, kapnak egy kis füstös ízt, amit sütőben sohasem tudunk elérni. Általában salátákat kínálunk a hús mellé, én azonban most egy szószt mutatok, amivel különlegessé tehetjük partinkat. Kicsit pikáns, mégis a család kedvence. Kisfiam is nagyon szereti.

Elkészítési idő: kb. 30 perc

Hozzávalók:

  • 6 db felezett csirkemell filé
  • 1 csomag spárga
  • 2,5 dl erőleves (bármilyen húsleves vagy legvégső esetben kockából készített lé)
  • 2 dl főzőtejszín
  • ½ fej vöröshagyma
  • olíva olaj
  • 1 kávéskanál tárkony
  • só, bors ízlés szerint

Csirkemell spárgaszósszal - Egészségséfünk receptje

A hússzeleteket picit megsózzuk, ezen kívül más fűszerezésre nincs szükség, mert a szósz megadja a plusz ízt. A vöröshagymát apróra vágjuk, kis olíva olajon megdinszteljük. A spárgát megtisztítjuk, feldaraboljuk, a hagymára tesszük, ráöntjük az erőlevest. Amikor elkezd forrni, hozzáadjuk a tárkonyt, sót és borsot ízlés szerint. Addig főzzük, míg a spárga puhára nem fő. Ha szükséges pótoljuk a húslét, annyinak kell lennie, hogy mindig ellepje a spárgát. Amikor megpuhult, botturmix segítségével pépesítjük, a tejszínnel összeforraljuk. Ha túl híg, egy kis liszttel sűríthetjük. A sült húst meglocsoljuk vele. Bármivel tálalhatjuk, rizzsel, párolt zöldséggel, zöld spárgával, vagy akár krokettel is.

Tipp! Ha télen szeretnénk elkészíteni, használhatunk konzerv spárgát is. Én ilyenkor szűzpecsenyét szoktam egyben, 25 perc alatt megsütni a sütőben, szeletelve tálalom a szósszal.

Jó tudni! A roston sült húsok szinte a legegészségesebbek - legyen szó halról, szárnyasról vagy sertésről. Nem igényelnek plusz zsiradékot, nagyon finom, füstös ízt kapnak, a zsírosabb húsok veszítenek zsírtartalmukból. Csontos húsokra kicsit több időt kell szánni, de már vannak olyan grillezők is, melyek lefedhetők, így könnyebben puhul a nyers hús. Főleg friss salátákkal tálaljuk őket, ettől még egészségesebb a fogás.

Tápérték: (100 g)

 

Csirkemell

Spárga

Főzőtejszín 10 %-os

Energia

114 kcal

20 kcal

120 kcal

Fehérje

21,2 g

2,2 g

3,2 g

Zsír

2,6 g

0,1 g

10 g

Szénhidrát

0

3,8 g

4,3 g

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek