Csirkemell spárgaszósszal - Egészségséfünk receptje
Itt a nyár, ami egyben a grillezés és a spárga szezonja is. Mindenféle húst szeretek grillen sütve, kapnak egy kis füstös ízt, amit sütőben sohasem tudunk elérni. Általában salátákat kínálunk a hús mellé, én azonban most egy szószt mutatok, amivel különlegessé tehetjük partinkat. Kicsit pikáns, mégis a család kedvence. Kisfiam is nagyon szereti.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Hozzávalók:
- 6 db felezett csirkemell filé
- 1 csomag spárga
- 2,5 dl erőleves (bármilyen húsleves vagy legvégső esetben kockából készített lé)
- 2 dl főzőtejszín
- ½ fej vöröshagyma
- olíva olaj
- 1 kávéskanál tárkony
- só, bors ízlés szerint
A hússzeleteket picit megsózzuk, ezen kívül más fűszerezésre nincs szükség, mert a szósz megadja a plusz ízt. A vöröshagymát apróra vágjuk, kis olíva olajon megdinszteljük. A spárgát megtisztítjuk, feldaraboljuk, a hagymára tesszük, ráöntjük az erőlevest. Amikor elkezd forrni, hozzáadjuk a tárkonyt, sót és borsot ízlés szerint. Addig főzzük, míg a spárga puhára nem fő. Ha szükséges pótoljuk a húslét, annyinak kell lennie, hogy mindig ellepje a spárgát. Amikor megpuhult, botturmix segítségével pépesítjük, a tejszínnel összeforraljuk. Ha túl híg, egy kis liszttel sűríthetjük. A sült húst meglocsoljuk vele. Bármivel tálalhatjuk, rizzsel, párolt zöldséggel, zöld spárgával, vagy akár krokettel is.
Tipp! Ha télen szeretnénk elkészíteni, használhatunk konzerv spárgát is. Én ilyenkor szűzpecsenyét szoktam egyben, 25 perc alatt megsütni a sütőben, szeletelve tálalom a szósszal.
Jó tudni! A roston sült húsok szinte a legegészségesebbek - legyen szó halról, szárnyasról vagy sertésről. Nem igényelnek plusz zsiradékot, nagyon finom, füstös ízt kapnak, a zsírosabb húsok veszítenek zsírtartalmukból. Csontos húsokra kicsit több időt kell szánni, de már vannak olyan grillezők is, melyek lefedhetők, így könnyebben puhul a nyers hús. Főleg friss salátákkal tálaljuk őket, ettől még egészségesebb a fogás.
Tápérték: (100 g)
|
Csirkemell |
Spárga |
Főzőtejszín 10 %-os |
Energia |
114 kcal |
20 kcal |
120 kcal |
Fehérje |
21,2 g |
2,2 g |
3,2 g |
Zsír |
2,6 g |
0,1 g |
10 g |
Szénhidrát |
0 |
3,8 g |