Család helyett online barátok

Család helyett online barátok

Az amerikai szülők egy kalap alá veszik a televíziót és az internetet, és ugyanazokat a módszereket alkalmazzák, hogy korlátozzák gyermekeiket ezek használatában, állítja egy új kutatás.

A családok több mint felében szokás a gyerekeket büntetésképpen eltiltani a számítógéptől éppúgy, mint a tévétől - áll a Dél-kaliforniai Egyetem Digitális Jövő Központja 12 éven át tartó kutatásának eredményei között, amelyet 1 926 személy bevonásával készítettek.

A szülők azt is megfigyelték, hogy a világháló begyűrűzésével gyermekeik egyre kevesebb időt töltenek személyesen a barátaikkal. Az internettel rendelkező háztartásokban a családtagok közti kommunikáció is jelentősen megritkult. A kutatás idejének első felében a családtagok hetente átlagosan 26 órát töltöttek együtt, ez a szám azonban 2010-re 18 órára csökkent. A vizsgálat vezetője, Michael Gilbert szerint ennek az az oka, hogy a családtagok inkább az online közösségeikben töltik az idejüket - ráadásul az ezekben részvevők fele szerint ezek a kapcsolatok ugyanolyan értékesek, mint a való életben élő szeretteiké. Így aztán az internetes közösségi élet lassan átveszi a személyes családi kapcsolatok helyét.

"Reméljük, a családok gyengülés helyett inkább erősödni fognak a jövőben" - tette hozzá Gilbert. A kutatás vezetői éppen ezért nem csodálkoztak azon, hogy a szülők egyre inkább helytelenítik gyermekeik számítógépezési szokásait. Hiszen míg a korábbi technikai újítások - pl. a telefon - a családi élet javulását eredményezték, az online közösségek komoly nehézségek elé állítják az eddig meghitt emberi kapcsolatokat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek