Citrom a konyhában

Citrom a konyhában

A tél talán egyik legtöbbet keresett gyümölcse a citrom. Hogy miért? Mert a náthás időszakban, amikor testünknek szüksége van mindenféle segítségre ahhoz, hogy ne legyünk folyton betegek, sokan nyúlnak természetes gyógymódokhoz. A citromnak híresen magas a C-vitamin tartalma, ami hatékonyan támogatja az ember immunrendszerét. Éppen ezért hétről-hétre bekerül a bevásárló kocsikba, novembertől kezdve igen keresett élelmiszer. A citrom sikertörténete azonban nem ér itt véget, a konyha igazi csodaszere is válhat belőle, ha ismerjük a trükköket.

2023.02.13

Citrom és szódabikarbóna

A citrom nem csak élelmiszerként kiváló, de nagyon hasznos tisztítószer is lehet. A szódabikarbónával együttesen alkalmazva csodákra képes, kifejezetten hatékony tisztítószer. Eltávolítja a vízkövet és a makacs konyhai szennyeződéseket anélkül, hogy aggódnunk kéne a vegyszerek okozta kellemetlen szagok és esetleges méreganyagok miatt.

Kávé- és teafoltok az edényeken?

A fehér porcelán és a műanyag edények gyakran elszíneződnek a teától, a kávétól, de az áfonya és a cékla is képes makacs foltokat hagyni. Erre az esetre a legjobb, ha fogunk egy félbe vágott citromot és azzal alaposan bedörzsöljük a foltot. Néhány perc elteltével makulátlan fehér színű lesz tőle minden.

Citrom a konyhában

Zsírfoltok a mikrón?

A mikró takarítása sokak számára okoz dilemmát, hiszen nagyon erős zsír-és olajfoltok képesek megtapadni az eszköz belső felületén, mégsem szerencsés erős zsíroldó vegyszerekkel nekimenni, hiszen takarítás után hiába töröljük le, a tisztítószert nem tudjuk tökéletesen eltávolítani. Ami pedig bent maradt, azt bizony belemikrózzuk az ételeinkbe, ami semmiképpen sem nevezhető egészségesnek. Ennek elkerülése érdekében egy tálba tegyünk egy felkarikázott citromot, öntsük le vízzel, és kapcsoljuk be a mikrót. Akkor jó, ha a víz már forr, mert a citromos vízpára segít feloldani a mikró falára tapadt lerakódásokat. Ezután csak ki kell törölni egy tiszta szivaccsal, és máris ragyog!

Makacs elszíneződés a kézen?

Újkrumpli, cékla, meggy, áfonya, szilva, körte – ha nagyobb mennyiséget kell belőlük megtisztítanunk, azt a szép fehér körmeink fogják bánni. Befogja bőrünket és körmünket a levük, aztán hiába súroljuk őket, csak nem akarnak lejönni. Erre is megoldás a tömény citromlé, egy kis sóval karöltve. Mártsuk sóba a kezünket, majd egy félbe vágott citrom levét nyomkodjuk rá a kezünkre, és dörzsöljük vele át alaposan. Volt folt, nincs folt!

Forrás: interfood.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek