Ceyloni tea az egészségünkért

Ceyloni tea az egészségünkért

A Ceyloni teát 1676-ban Thomas Garway árusította elsőként londoni kávéházában. Hitvallása szerint a tea "tökéletesen megőrzi az egészséget egészen az öregkorig". Első hallásra túlzásnak tűnhet mindez, napjaink orvosi kutatásai azonban igazolják a sokszázados igazságot, hogy a tea betegség-megelőző és egészség-megőrző hatású.

Mi van egy csésze teában?

A tea legfontosabb összetevői a vízben oldódó anyagok, amelyek forrázáskor kerülnek az italba. Egy áltagos főzet 0,35% tea eszenciát tartalmaz. A legalapvetőbb alkotóelemek a polifenolok, amelyek védelmet nyújtanak az emberi sejtekben végbemenő káros folyamatoktól. A fekete tea egyedülálló polifenol forrás, a vörösbornál háromszor, a szójababnál kétszer, a hagymánál nyolcszor, a tofunál pedig négyszer több vegyületet tartalmaz.

A cukor és tej nélkül fogyasztott tea kalóriatartalma közel nulla, így ideális része a mai modern kalória-számlaló táplálkozásnak. Jóllehet káliumban gazdag, nátrium csupán kis mennyiségben található benne, ezért - a kávéval ellentétben - a magas vérnyomásban szenvedők is fogyaszthatják. Említésre méltó komponens továbbá a fluor, amelynek a fog és a száj ápolásában van elvitathatatlan szerepe. A rendszeres teaivás egészséges mosolyunk megőrzésének egyik legkönnyebb módja.

A tea szerepe a megelőzésében

Rettegett betegségek, mint a rák vagy a szív és érrendszeri problémák gyakran a sejtek szintjén kezdődnek. A testünkben zajló biokémiai reakciók eredményeképpen reaktív molekulák, úgynevezett szabadgyökök szabadulnak fel a szervezetünkben. Ezek legtöbbje oxigén atomot tartalmaz, ezért könnyen reakcióba lép más molekulákkal, rombolást okozva a sejtekben. Ennek az állapotnak a tartós fennállása vezethet a betegségek kialakulásához, valamint szerepet játszik az öregedés folyamatában is.

Ceyloni tea az egészségünkért

Az ártalmas szabadgyököknek is megvannak azonban az ellenszerei: az antioxidánsok. Az emberi szervezet is termel antioxidánsokat, hogy megelőzze a szabadgyökök okozta károkat. Ennek ellenére fontos a szervet számára az étrenddel bevitt antioxidáns támogatás. Korábban inkább a zöld tea számított elismert antioxidáns forrásnak,  ma már azonban tudjuk, hogy a fekete tea éppen annyira jótékony hatású. Emellett áldásos tulajdonsága, hogy csökkenti a koleszterin szintet és akadályozza a véralvadást, elkerülve ezzel az infarktus és a szívkoszorúér-szűkület veszélyét.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek