Carbamazepin

Azok között a kismamák között, akik terhességük alatt is carbamazepinet szednek azért, hogy ne alakulhassanak ki epilepsziás rohamaik, megemelkedik a nyitott gerinccel született magzatok száma. Aggodalomra azért nincs ok, az abszolút kockázat nagyon alacsony, a terhesség első harmadában szedve a gyógyszert ezen fejlődési rendellenességek gyakorisága csak 3,3 százalék.

Az epilepsziás kismamák terhesség alatti kezelése egyénre szabott, a neurológus és a kismama közösen döntenek, mérlegelve a gyógyszerek terhesség alatti kockázatait illetve hasznát. "Az epilepsziás rohamok megelőzése a terhesség alatt is nagyon fontos" - mondta Lolkje de Jong-van den Berg vezető kutató, aki a hollandiai Groningen Egyetemén dolgozik. "Vizsgálatunkból kiderülhet, hogy valóban a carbamazepin-e a terhesség alatt választandó szer".  - tette hozzá.

A kutató és csapata korábbi vizsgálatok adatait gyűjtötte össze, hogy az epilepszia elleni szer veszélyeit megismerjék. Az elemzésből kiderült, hogy a nyitott gerinc gyakorisága 2,6-szeresére emelkedett a carbamazepint szedő kismamák magzatai között. A kockázat ugyanakkor alacsonyabb volt, mint más epilepsziagyógyszerek esetén (valproát). A carbamazepin ugyanakkor kevesebb fejlődési rendellenességet okozott, mint a többi gyakran használt gyógyszer (például kevesebb hypospadiasis, azaz húgycső fejlődési rendelleneség fordul elő).

Egy korábbi vizsgálat szerint, melyet idén tettek közzé a New England Journal of Medicine-ban, a valproátsavat szedő kismamák között hatszor gyakoribb a nyitott gerincű és hétszer gyakoribb a hypospadiasos magzatok születési valószínűsége, ha magzatok más, epilepsziagyógyszert szedő kismamákkal hasonlították össze. A kutatók ezért egyetértenek az American Academy of Neurology ajánlásával, mely szerint, ha lehetséges, kerülendő a valproát terhesség alatti alkalmazása.

Dr. Orrin Devinsky szerint, aki a témával foglalkozó neves neurológus, a fogamzóképes nők számára ezen gyógyszerek szedése kockázatos lehet. Fontos gondosan mérlegelni a gyógyszerek szedésének kockázatát illetve a hasznát, de az is fontos, hogy terhesség alatt nem szabad ezen gyógyszerek szedését abbahagyni. A rohamok ilyenkor nemcsak a kismamákat, hanem magzataik egészségét is veszélyezteti, ami összességében sokkal kockázatosabb, mint a gyógyszerek szedése.

Ugyan ismertek más, ilyenkor alkalmazható gyógyszerek is, például a lamotrigine és a levetiracetam, bár ezek terhesség alatti alkalmazásáról még kevés adat áll rendelkezésünkre. A közlemény online jelent meg a BMJ-ban december 3-án.

Nyitott gerinc esetében nem záródik tökéletesen a gerincoszlop, a gerincvelőt bizonyos szakaszokon csak bőr fedi-védi. Az elváltozás gyakran életreszóló kezeléseket tesz szükségessé, a gerincvelő illetve a gerincvelői idegek is sérülhetnek.

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek