C-vitamin a sztár

C-vitamin a sztár

A C-vitamin mindig is a legismertebb és legkeresettebb vitaminok közé tartozott, főképp ha az immunrendszer erősítéséről volt szó. Nincs ez másként napjainkban sem, amikor a koronavírus pandémia még egy plusz lendületet is adott a C-vitaminok jelentőségének.

A szakemberek körében egyre inkább elfogadott az a nézet, miszerint a C-vitamin kedvező élettani hatásainak az érvényesüléséhez legalább napi 200 mg C-vitamin bevitele ajánlható. Ez lehet az a mennyiség, ami már nem csak a skorbuttól véd, hanem maximalizálhatja a C-vitamin nyújtotta széles körű egészségvédő szerepet. Napi 200 mg fölöttiek azok a C-vitamin dózisok is, amik rendszeres szedése már kimutatható védelmet kínál a náthával szemben. Túlzásokban sem ajánlott esni, mert napi 2 g-os adag fölött a C-vitamin mellékhatásai, hasmenés és hasi diszkomfort jelentkezhetnek.

Retard, liposzomális – mit jelentenek?

Célszerű a C-vitaminos patikaszerek szedésénél a „többször keveset” elvet követni. Az orálisan adagolt aszkorbinsav elnyújtott, egyenletes felszabadulásának (retard) megvalósításával napi egyszeri C-vitamin-bevétellel is elérhető lehet a biohasznosíthatóság növekedése.  A liposzomális C-vitaminoknál a szója vagy tojás eredetű lecitinbe zárás kedvezően hathat a C-vitamin felszívódására. Részben ennek betudható lehet az, hogy a liposzómás formájú C-vitamin nagyobb arányú felszívódást, jelentősebb mértékű vérszint-emelkedést tehet lehetővé, mint a hagyományos formában szájon át adagolt C-vitamin.

C-vitamin a sztár

„Szerves”,  jól felszívódó

El kell a betegekben oszlatni azt a tévhitet, miszerint a „szerves formájú C-vitamin jobb” vagy hatásosabb, mint a szintetikus. Mindegy, hogy szintetikus C-vitaminból tartalmaz 100 mg-ot egy tabletta, vagy acerolából/csipkebogyóból kivont 100 mg aszkorbinsavat tablettáztak.

Önmagában vagy kombinációban?

A multivitaminokon kívül kiemelendő a C-vitamin cinkkel való együttes adása. Ennek a „duónak” a náthás panaszok enyhítésében mutatott hatásosságát és jó biztonságossági profilját vizsgálatok is igazolják.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükör márciusi számában jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek