Bőrvédelem télen

A télen szabadban végzett tevékenységek, illetve a meleg, fűtött lakás száraz levegője fokozott kihívást jelent bőrünk számára. A szabadban sétálva, sportolva többféle hatást kell figyelembe vennünk. Védenünk kell bőrünket a túlzott hidegtől, különösen annak, akinek keringése nem tökéletes.

Hamarabb bekövetkezhet a fagyási sérülés kisgyermekeken is, vagy azoknál, akiknek a vérnyomása nagyon alacsony. A fagyási sérülés enyhe esetben csak bőrpírt okoz, égő, viszkető érzéssel, súlyosabb esetben az égéshez hasonló hólyagok képződése figyelhető meg. Az enyhébb esetekben elegendő a fokozatos felmelegítés és melegen tartás, a súlyosabb, hólyagos tüneteket jobb, ha bőrgyógyász kezeli. A szabadban végzett erős izomtevékenység, síelés kapcsán a túlzott izzadás, és - megállás esetén - a hirtelen lehűlés okozhat gondokat.

A síelők a sportolás szüneteiben vagy ebéd után szívesen sütkéreznek a napon. Bármilyen kellemes érzés is a téli sötét napok után 1-1 napon eltöltött óra, gondolnunk kell arra, hogy a napfény télen is károsíthatja bőrünket. A napfény spektrumában lévő ultraviola (UV) fény, ennek is rövidebb hullámhosszú, UVB sugarai felelősek a bőrrák kialakulásáért, míg a hosszabb hullámhosszú UVA sugarak kissé mélyebbre hatolnak a bőrben, és öregítik, ráncosítják azt.

Károsodott bőr

Az UV sugárzás károsítja a bőr sejtjeinek DNS-ét, örökítő anyagát. A sugárzás hatására a DNS dupla spirálja feltöredezik, és a hibás DNS-ről hibás sejtek képződnek. Az emberi szervezet képes arra, hogy a DNS hibákat kijavítsa. Ha azonban ez a javító mechanizmus nem működik, mert a sok károsodás miatt "kimerült", vagy veleszületett defektus miatt nem megfelelő, a szervezet nem képes többé a hibajavításra. Létrejön a fénykárosodott bőr, amely száraz, ráncos, pergamenszerű, barna pigmentfoltokkal illetve fehér, pigmenthiányos területekkel tarkított.

Bőrvédelem télen

Ha nem teszünk ellene, sőt, bőrünket továbbra is kitesszük az UV-fény károsító hatásainak, nemcsak esztétikai szempontból lesz zavaró, hanem idővel megjelenhetnek a bőrrák különböző fajtái is. Ezek közül leggyakoribb az alapi sejtes rák, a basalioma, amely, csakúgy, mint a laphámsejtekből kiinduló rák, a spinalioma, leggyakrabban a napfénynek kitett területeken, az arcon, hajas fejbőrön, a vállakon, mellkason alakul ki.

A bőrrák legrosszabb indulatú fajtája a melanoma, amely kialakulhat meglévő anyajegyekből vagy látszólag ép bőrről is. Mivel ez a daganat egyike a legrosszabb indulatú ráktípusoknak, fontos, hogy minden olyan lehetőséget kihasználjunk, amellyel megelőzhetjük kialakulását.

Megelőzés, védekezés, ellenőrzés

Érdemes rendszeresen ellenőriztetni bőrünket, félévente-évente digitális dermatoszkóppal átvizsgáltatni anyajegyeinket. Az UV-fény károsító hatásaival szemben a mindennapokban DNS-védő és -regeneráló hatóanyagot tartalmazó testápolóval védekezhetünk.

Bőrvédelem télen

A testápoló növényi hatóanyaga révén védi a bőr sejtjeinek DNS-ét és segíti a szervezet saját regeneráló mechanizmusát. Ha tartósan napon kell tartózkodnunk, téli időszakban is UVA és UVB ellen egyaránt védő fényvédő készítményt kell használni. Fontos, hogy ezeket a krémeket már fél órával azelőtt bőrünkre kell kenni, mielőtt kimennénk a napra.

Kapcsolódó írások