Bőrrák veszély! - A szoláriumokon fel kell hívni rá a figyelmet

Bőrrák veszély! - A szoláriumokon fel kell hívni rá a figyelmet

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) elrendelte, hogy a szoláriumokon hívják fel a figyelmet a bőrrák veszélyére.

2014.06.02

A hatóság rendelete értelmében a szoláriumokon figyelmeztetést kell elhelyezni arról, hogy használatuk a bőrrák nagyobb kockázata miatt nem tanácsos a 18 év alattiaknak. A hivatal azt is bejelentette, hogy kereskedelmi forgalomba csak a szabályozó által jóváhagyott szoláriumok kerülhetnek.

Bőrrák veszély! - A szoláriumokon fel kell hívni rá a figyelmet

Az új követelményt akkor vezette be a hatóság, amikor az UV-lámpát használó szoláriumok bőrrákkeltő kockázatát közepesre változtatták a korábbi alacsonyról. A döntés alapja az Amerikai Bőrgyógyászati Társaság kutatása volt, amely azt állapította meg, hogy a beltéri napozók UV-sugárzása 59 százalékkal emelte a bőrrák legveszélyesebb formája, a melanóma kockázatát.

A legnagyobb eséllyel azok a 18 év alattiak lesznek az UV-sugárzás hatására bőrrákosak, akiknek a családjában előfordult már a kór - olvasható Jeffrey Shuren, az FDA munkatársa közleményében. A barnító eszközök marketinganyagainak tartalmazniuk kell azt is, hogy aki ismételten UV-sugárzásnak van kitéve, annak ajánlatos rendszeres bőrrákszűrésre járnia.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek