Bomba alak a zsigeri zsírok csökkentésével!

Bomba alak a zsigeri zsírok csökkentésével!

Sutba dobhatjuk a BMI-t, mint mérőszámot! Legalábbis az egészségi kockázatok szempontjából sokkal pontosabb mutató a testzsír-százalék. A zsigeri zsírok arányának csökkentésével nem csak csinosabbak lehetünk, de az egészségünkért is sokat tehetünk.

A derékbőségért felelős zsírok

Vajon tudatában vagyunk annak, hogy a hájas pocak ugyanakkora kockázatot jelent a koszorúér-betegség szempontjából, mint a magas koleszterinszint vagy a napi egy csomag elpöfékelt cigaretta? Azoknak az embereknek pedig, akik koszorúér-betegségben szenvednek,és egyre szélesedik a derekuk, kétszer akkora az esélyük a végzetes kimenetelre, még akkor is, ha a testtömeg-indexük (BMI) a normál tartományban van.

Ezekre a következtetésre jutott a Mayo Klinika kutatása, amelyben közel 16 ezer embertvizsgáltak meg. A tudósok szerint azonban a probléma mélyebb ennél, és közel sem csak a látható zsír jelenti a veszélyt. Az úgynevezett viszceláris (zsigeri) zsírok azok, amelyek a hasüregben helyezkednek el és körülveszik a belső szerveket.

Valójában ezek a belső zsírokteszik ki a derékbőség nagy részét. Ezek a zsírok jóval aktívabbak az anyagcserében, ráadásul hormonokat és más anyagokatis termelnek, amelyeknek negatív hatásai vannak az egészségre. Következményként megjelenhet például szívbetegség, magas vérnyomás, stroke, 2-es típusú diabetes,metabolikus szindróma, alvási zavarok és a rák bizonyos fajtái.

Felejtsük el a BMI-t!

Az általános vélekedéssel szemben ilyen szempontból nem a BMI a legjobb mérőszám,hiszen sok embernek normál BMI mellett is magas a viszceláris zsír-aránya. A BMI csupán atestmagassághoz viszonyított súly mutatója.- A hagyományos skáláknak már nem sok haszna van - mondja dr. Keresztényi Zoltán, az Oxygen Medical humánkineziológusa. - Sokkal jelentősebb mérőszám a testzsír-százalék,amelynek mérése a személyre szabott életmódprogramok egyik kiinduló pontja.
A nem megfelelő táplálkozás és a mozgáshiány a problémák gyökere, amely a zsigeri és bőr alatti zsírok tömegét és növeli. Az növekvő stressz-szint csak ront a helyzeten, mivel fokozza a kortizol hormon termelődését, ami miatt a máj többlet cukrot termel. A cukor pedig éhség érzetet generál, vagyis következményképpen még többet eszünk, vagyis egyre több zsírrakódik ránk. A kör bezárult.

Az elérhető megoldás

Kizárólag egy megfelelően kialakított táplálkozási rendszer (amely gazdag gyümölcsben,zöldségben, magvakban és halban) és egy személyre szabott mozgásprogram hozhat egészséges, biztonságos és hosszútávú megoldást.
Ráadásul az egyéni életmód-programoknak figyelembe kell venniük a meglévő betegségeket- legyenek azok akár bármilyen jellegűek - hiszen a megalapozatlan változtatások veszélyesek lehetnek többek közt a magas vérnyomással élőknek, a cukorbetegeknek, a szív-és érrendszeri-, vagy mozgásszervi problémákkal küzdőknek. Vagyis a tartós, egészséges fogyás alapja egy megreformált és megfelelően beállított és követhető életmód.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek