Bodzaszörp - Egészségséfünk receptje

Bodzaszörp - Egészségséfünk receptje

Most virágzik a bodza, itt az idő, hogy feltöltsük szörpkészleteinket a jövő évre. A bodzaszörp elkészítése nagyon egyszerű, csak pár dologra kell odafigyelni. A szörpöt utána pedig nagyon sokrétűen tudjuk felhasználni.

Elkészítési idő: kb. 20 perc + 1 hét

Hozzávalók:

  • 50 nagy virág
  • 6 liter víz
  • 4 kg cukor
  • 10 citrom
  • 4 evőkanál citromsav

Bodzaszörp - Egészségséfünk receptje

A bodzavirágokat egy nagyobb vagy két kisebb fazékba tesszük. Rákarikázzuk a citromot, megszórjuk a citromsavval. Ha több edénybe tesszük, akkor arányosan osszuk el a hozzávalókat.  A vízből és a cukorból szirupot főzünk. Ráöntjük az előkészített bodzára. Egy gézzel lefedjük, hogy ne mehessen bele semmi, és 5 napig állni hagyjuk. Ezután a gézen keresztül leszűrjük, felforraljuk és tisztára mosott övegekbe raktuk. Lezárjuk, fejjel lefelé állítva dunsztoljuk (pléddel bélelt ládába rakjuk, betakarjuk, így kell kihűlnie). Kb. 1-2 nap múlva kész, mehet a kamrába.

Tipp! Készíthetjük 5 literes befőttes üvegekbe is, ehhez a mennyiséghez 2 üveg szükséges.

Jó tudni! A virágokat olyan helyről kell szedni, ahol tiszta a levegő, nem járnak autók, mert nem szabad megmosni, hogy a virágpor benne maradjon. Cukor helyett használjunk nyírfacukrot, ha cukros vagy diétázó személy is iszik belőle.

Tápérték (100 g)

 

Kristálycukor

Energia

390 kcal

Fehérje

0 g

Zsír

0 g

Szénhidrát

99,9 g

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek