Bodzaszörp - Egészségséfünk receptje
Most virágzik a bodza, itt az idő, hogy feltöltsük szörpkészleteinket a jövő évre. A bodzaszörp elkészítése nagyon egyszerű, csak pár dologra kell odafigyelni. A szörpöt utána pedig nagyon sokrétűen tudjuk felhasználni.
Elkészítési idő: kb. 20 perc + 1 hét
Hozzávalók:
- 50 nagy virág
- 6 liter víz
- 4 kg cukor
- 10 citrom
- 4 evőkanál citromsav
A bodzavirágokat egy nagyobb vagy két kisebb fazékba tesszük. Rákarikázzuk a citromot, megszórjuk a citromsavval. Ha több edénybe tesszük, akkor arányosan osszuk el a hozzávalókat. A vízből és a cukorból szirupot főzünk. Ráöntjük az előkészített bodzára. Egy gézzel lefedjük, hogy ne mehessen bele semmi, és 5 napig állni hagyjuk. Ezután a gézen keresztül leszűrjük, felforraljuk és tisztára mosott övegekbe raktuk. Lezárjuk, fejjel lefelé állítva dunsztoljuk (pléddel bélelt ládába rakjuk, betakarjuk, így kell kihűlnie). Kb. 1-2 nap múlva kész, mehet a kamrába.
Tipp! Készíthetjük 5 literes befőttes üvegekbe is, ehhez a mennyiséghez 2 üveg szükséges.
Jó tudni! A virágokat olyan helyről kell szedni, ahol tiszta a levegő, nem járnak autók, mert nem szabad megmosni, hogy a virágpor benne maradjon. Cukor helyett használjunk nyírfacukrot, ha cukros vagy diétázó személy is iszik belőle.
Tápérték (100 g)
|
Kristálycukor |
Energia |
390 kcal |
Fehérje |
0 g |
Zsír |
0 g |
Szénhidrát |
99,9 g |