Bizonyítottan fogyasztanak az édesítőszerek

Bizonyítottan fogyasztanak az édesítőszerek

Az alacsony energiatartalmú édesítőszerek használata a cukor helyett gyerekeknél és felnőtteknél is csökkent kalóriabevitelhez és testsúlycsökkenéshez vezet, állapították meg brit kutatók.

A Bristoli Egyetem kutatói első ízben összegezték egyetlen cikkben az alacsony energiatartalmú édesítőszerek – amilyen a szacharin, az aszpartám, a szukralóz és a sztívia – rövid és hosszú távú hatásait az energiabevitelre és a testsúlyra.

Az adatok egyértelműen alátámasztották, hogy az édesítőszerek használata a cukor helyett segít csökkenteni a relatív energiabevitelt és a testsúlyt.

"Úgy véljük, hogy túl kellene lépni azon a kérdésen, vajon »jók« vagy »rosszak« az édesítőszerek, és inkább arra kéne koncentrálni, hogyan kellene ezeket a legjobban felhasználni a gyakorlatban, hogy elérjük a specifikus népegészségügyi célokat, úgymint a szabad cukrok és az energia bevitelének csökkentését” – mondta Peter Rogers, a cikk vezető szerzője.

Bizonyítottan fogyasztanak az édesítőszerek

A szerzők olyan tanulmányokat vizsgáltak át, amelyekben állatokkal és emberekkel édesítőszereket és nem korlátozott étrendeket fogyasztattak. Összesen 240 embereken tanulmányt és 90 állatokon végzett tanulmányt tekintettek át.

Az energiaegyensúly fenntartása állandó testsúlyt eredményez. Ezzel szemben, túl sok ennivaló fogyasztása testsúlynövekedéshez vezet, mivel ez az extra energia a zsírszövetekben tárolódik a testben. Az alacsony energiájú édesítőszereket azoknak a fogyasztóknak fejlesztették ki, akik csökkenteni szeretnék a cukor- és energiabevitelüket.

Fontos az édesítőszereket tartalmazó italok és a víz összehasonlítása, mivel kiderült, hogy az édesítős italok nem növelik az étvágyat. Éppen ellenkezőleg, az eredmények arra utalnak, hogy az édesítős italok jobban csökkentik a súlyt, mint a víz.

Ennek egyik oka az lehet, hogy az áttérés a cukorral édesített italokról az édesítőszeresekre valószínűleg könnyebb és elfogadhatóbb étrendi változás, mint a vízre való áttérés.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek