Bizonyított! A családban előforduló rák növeli a kockázatot

Bizonyított! A családban előforduló rák növeli a kockázatot

Egy daganatos betegség családon belüli előfordulása nem csupán ugyanannak, de más ráktípusoknak a kialakulási kockázatát is növelheti a közeli hozzátartozók körében - derült ki egy új tanulmányból.

A tanulmány, amely Olaszországban és Svájcban élő 23 ezer ember bevonásával készült, 13 ráktípusra vonatkozóan mutatta ki, hogy a közeli rokonok esetében fokozott a kockázata az azonos típusú betegség kialakulásának. A szakemberek arra is találtak bizonyítékot, hogy egy bizonyos ráktípus családon belüli előfordulása jelentősen növelheti más ráktípusok jelentkezésének kockázatát is.

A tanulmány, amelyet az Annals of Oncology című folyóiratban közöltek, 12 ezer páciens nyomon követésével készült, akik testük különböző részében küzdöttek a rákkal. Ezen páciensek adatait 11 ezer olyan emberével vetették össze, akik nem voltak rákosok - adta hírül a BBC hírportálja.

A kutatók a résztvevők családi kórtörténetére, különös tekintettel az elsőfokú - vagyis a génjeink nagyjából 50 százalékában osztozó - rokonaikra (szülő, testvér, gyermek) vonatkozóan gyűjtöttek információkat. Az eredmények szerint azoknál a résztvevőknél, akiknek valamelyik elsőfokú rokona gégerákkal küzdött, a normálisnál háromszor nagyobb volt a kockázata a száj- és garatrák kialakulásának.

A száj- és garatrákos közeli hozzátartozóval rendelkező páciensek esetében a normálisnál négyszer magasabb volt a nyelőcsőrák kockázata, míg a közeli rokonságban álló nőknél az emlőrák előfordulása duplájára növelte a petefészekrák esélyét. A férfiak esetében 3,4-szeresére növekedett a prosztatarák kockázata, amennyiben valamelyik elsőfokú hozzátartozójuk húgyhólyag ráktól szenvedett.

Bizonyított! A családban előforduló rák növeli a kockázatot

A kutatás megerősített néhány már ismert kockázati tényezőt is. A nőknél például növelheti a mellrák kialakulásának esélyét a családon belül előforduló vastagbélrák. A tanulmányt vezető Eva Negri, a milánói Mario Negri Gyógyszertani Kutatóintézet munkatársa szerint bizonyos esetekben a családon belül előforduló különböző ráktípusok között például a tagok azonos dohányzási, vagy alkoholfogyasztási szokásai jelenthetik a kapcsolatot, de arra is van bizonyíték, hogy egyes genetikai tényezők a ráknak a test több különböző részén való kialakulását befolyásolják.

A Cancer Research UK nevű szervezetnél dolgozó Jessica Harris szerint a rák kockázatának mértéke a szülőktől örökölt gének, az életmód és a környezet kombinációjától függ. "A legfőbb dolog, amit az ember tehet a megelőzés érdekében, hogy nem dohányzik, csökkenti az alkoholfogyasztást, és igyekszik formában maradni a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott étrend révén" - húzta alá a szakember.

Forrás: MTI

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek