Beszédes gyógyszernevek: uno, duo, dolo…

Beszédes gyógyszernevek: uno, duo, dolo…

A vény nélkül és a vénykötelesen kapható gyógyszerek nevében több esetben is szerepel az „egy” jelentésű „uno”, a „kettő” jelentésű ”duo”, vagy a latin dolor (=fájdalom) szóból eredő, fájdalomra utaló „dolo” szócska. Mit is jelentenek ezek a beszédes szavak?

Uno

Az „uno” szócska általában napi egyszeri adagolásra utal. Vagyis, egy viszonylag kényelmesen adagolható gyógyszerről van szó, amit nem a klasszikus napi 3x1 séma szerint kell alkalmazni. Sőt, a nevében „uno”-s gyógyszerek között olyan is található, amit mindössze egyszer kell bevenni, és ezt követően az esetek nagy részében elmúlnak a panaszok. Ezeknek a gyógyszereknek a doboza így csupán egyetlen adagnyi, egyszerre alkalmazandó gyógyszert tartalmaz.

Beszédes gyógyszernevek: uno, duo, dolo…

Duo

„Duo” lehet egy gyógyszer azért, mert napi kétszer adagolandó, de amiatt is lehet „duo”, hogy két különféle hatóanyagot tartalmaz, optimális kombinációban.

A két hatóanyagú kombinált összetétel antibiotikumoknál vagy fájdalomcsillapítóknál is előfordulhat. A két hatóanyagot tartalmazó fájdalomcsillapítók példája azt mutatja, hogy ezek a hatóanyag-párosok több támadáspontú és fokozott mértékű fájdalomcsillapítást ígérnek az egyetlen hatóanyagot tartalmazó patikaszerekkel szemben. Ilyen a fájdalomcsillapító hatóanyaggal kombinált koffein. Ez esetben a koffein hozzáadása akár harmadával is fokozhatja az önmagában alkalmazott fájdalomcsillapító hatását.

Dolo

A sokatmondó „dolo” szócska egyértelműen mutatja, hogy milyen panaszok esetén javasolt az adott gyógyszer használata. A fájdalom szó latin megfelelőjéből eredő „dolo” szó a fájdalomcsillapító hatóanyagú gyógyszerek nevében szerepelhet.

Hangsúlyozandó azonban, hogy a dobozok csomagolásán szereplő rövidke szavak nem kőbe vésett szabályokat jeleznek a gyógyszeralkalmazást illetően. Az adott gyógyszerek szedése során is a kezelőorvos, a gyógyszerész javaslatának és a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelően kell eljárni.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükörben jelent meg! Keresse a lapot a gyógyszertárakban

Kapcsolódó írások