Beindítja a szülést a szex?

Beindítja a szülést a szex?

Régóta tanácsolják a szülés előtt álló nőknek, hogy a szexuális együttlét segít beindítani a természetes szülést, ám a Kuala Lumpur-i Maláj Egyetem kutatói legújabb eredményeikkel rácáfolnak erre a közvélekedésre.

A kutatócsoport Dr. Peng Chiong Tan vezetésével 210 szülésmegindítás előtt álló nőt vont be a vizsgálatba. Átlagosan 4,7 nappal a tervezett indukció előtt az egyik csoportnak (108 fő) azt ajánlották, hogy éljenek a lehető legtöbbször házaséletet a beavatkozás előtt, még a többieknek (102 fő) azt mondták, hogy bár a nemi érintkezés biztonságos a számukra, nem tisztázott, hogy beindítja-e a spontán szülést. Az első csoportban a nők 60 százaléka fogadta meg a tanácsot, a másodikban 40 százalék próbálkozott ezzel a módszerrel. Azok közül azonban, akik a szexet választották, 56 százaléknak sikerült spontán szülnie, szemben a többiek 52 százalékával, ami statisztikailag nem szignifikáns különbség.

Bár van rá biológiai magyarázat, hogy hogyan segít a szülés megindulásában a házasélet, például, hogy az ondó tartalmazza ugyanazt az anyagot, amit az indukcióhoz is használnak, illetve, hogy az orgazmus méhösszehúzódásokat vált ki, de tudományos bizonyíték nincs rá, hogy ezek a folyamatok valóban megindítanák a szülést - írják Dr. Tanék az Obstetrics and Gyneccology című folyóiratban.

"Talán a kicsit korábbi, a 36-37. hét körüli szex meghozná a remélt eredményeket" - mondja a szakember. Az is lehet, hogy közel a szüléshez a nők már éreznek olyan változásokat, amelyek csökkentik a szexuális vágyat, mint például a fájdalom és a hüvelyi váladékozás. Ha ez így, van, akkor valószínű, hogy azok nők választották a nemi érintkezést, akik a legkevésbé álltak közel a szüléshez, ám a kérdésre egyelőre nincs kielégítő válasz.Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek