Beavatkozás előtti szorongás

Beavatkozás előtti szorongás

A szorongás ördögi kör lehet, egyre súlyosbodó tünetekkel, amiből nehéz aztán kiszakadni. Ezért nagyon fontos, hogy megelőzzük vagy már a tünetek jelentkezése elején megakadályozzuk a további panaszok kialakulását.

2022.03.07

Nem ritka állapot, hogy műtét vagy egyéb orvosi beavatkozás előtt szorongunk.

A szorongás élettani reakció, érthető, hogy tartunk egy orvosi beavatkozástól és hogy aggódunk, ha nem tudjuk, mi vár ránk.

Beavatkozás előtti szorongás

Félhetünk az esetleges fájdalomtól, a kiszolgáltatottságtól, az ismeretlentől, vagy nem tudjuk, mi hogyan fogunk reagálni majd egy helyzetre.

MIT TEHETÜNK A SZORONGÁS ELLEN?

1. INFORMÁLÓDJUNK

Fontos, hogy bátran tegyük fel kérdéseinket. Az információk segítenek a legjobban a szorongás leküzdésében. Ezt személyesen is megtehetjük az első vizsgálatkor, amikor felmerül a műtéti indikáció, de kérdezhetünk a műtét idejének megbeszélésekor, a beavatkozásra érkezéskor is, illetve az operáló orvosok készségesen válaszolnak bármikor, ha kérdés merül fel. Emellett – szükség és kérdés esetén – a telefonos előjegyzést intéző szakképzett asszisztenseink is hívhatók, készségesen segítenek a műtétre való felkészülést illetően.

2. A SZORONGÁS CSÖKKENTÉSÉBEN SEGÍTHET NÉHÁNY EGYSZERŰ TECHNIKA:

  • Hasi légzés: ennek során igyekszünk mélyen a hasunkba belélegezni, majd elnyújtottan kilélegezni;
  • Színes négyszög légzés: magunk elé képzelünk egy színes négyzetet, belégzéskor elképzeljük, hogy lassan felfelé haladunk a négyzet bal oldalán, közben orrunkon keresztül vesszük a levegőt, majd gondolatban vízszintesen haladva benn tartjuk a levegőt, a jobb oldalon lefelé haladva szájunkon keresztül lassan kilélegzünk, majd az utolsó oldalon gondolatban visszaérve szünetet tartunk;
  • Zenehallgatás;
  • Könnyű séta, akár a beavatkozás napján is, ha belefér időben;
  • Nyugtató hatású gyógynövényes tea;
  • Figyelemelterelés, pl. beszélgetés, olvasás;
  • Gondoljunk arra, hogy jó kezekben vagyunk, a személyzet minden tagja azért dolgozik, hogy mi biztonságban legyünk, így nincs mitől tartani;
  • Képzeljük el, hogy milyen jó lesz, amikor túl leszünk a beavatkozáson, és ez milyen megkönnyebbülést okoz majd;
  • Ha erős a szorongásunk, jelezzük a személyzet felé, így ők tudnak segíteni;
  • Amennyiben rendszeresen vagy alkalomszerűen, szükség esetén szedünk szorongásoldó gyógyszert, azt ne mulasszuk el a beavatkozás reggelén is bevenni, és erről tájékoztassuk az operáló orvost és az aneszteziológust!

Forrás: VP-Med

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek