Bazsalikomos sárgarépakrémleves - Egészségséf
Amíg meg nem érkeznek a friss zöldségek, kénytelenek vagyunk abból főzni, ami a boltokba beszerezhető. Bár szinte minden van, mégis ahhoz érdemes nyúlni, ami nem primőr. Kis csavarral ezt is finommá, szerethetővé tehetjük.
Elkészítési idő: kb. 35 perc
Hozzávalók:
- 5-6 nagyobb sárgarépa
- 1 maréknyi friss bazsalikom levél
- ½ fej vöröshagyma aprítva
- 2 evőkanál vaj
- só, bors
- 2 dl főzőtejszín
- 5 dl húsleves alap lé
A sárgarépákat tisztítsuk meg, és vágjuk vastagabb karikákra. Olvasszuk meg a vajat, dinszteljük meg rajta a hagymát, majd dobjuk rá a sárgarépát, forgassuk össze, és kb. 5 percig pároljuk, vigyázzunk, hogy le ne égjen. Öntsük fel az alap lével, adjuk hozzá a bazsalikom felét. Lefedve főzzük puhára, majd turmixszoljuk össze. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a tejszínt és forraljuk össze. Ha kell, tejszínnel hígíthatjuk. A bazsalikom másik felét tálaláskor használjuk fel.
Tipp! Ehhez a krémleveshez is illik a tökmagolaj, vagy a pirított tökmag/fenyőmag. Ebben az esetben elég csak a főzéshez bazsalikomot használni.
Jó tudni! A vér alacsony bétakarotin szintje fokozhatja a rákbetegségek kockázatát. A bétakarotin jelentős antioxidáns, így véd a szabad gyökök károsító hatásával szemben.
Még több recept Egészségséfünktől
Tápérték (100 g):
|
Sárgarépa |
Főzőtejszín 10 %-os |
Vaj |
Tyúkhúsleves |
Energia |
41 kcal |
120 kcal |
746 kcal |
71 kcal |
Fehérje |
0,9 g |
3,2 g |
0,4 g |
5,3 g |
Zsír |
0,2 g |
10 g |
80 g |
4,0 g |
Szénhidrát |
9,5 g |
4,3 g |
0,5 g |
3,3 g |