Babonák szilveszterkor és újév napjára

Babonák szilveszterkor és újév napjára

Az Óév búcsúztatása már ősidők óta kiemelt figyelmet kap, babonák és hiedelmek egész sora kapcsolódik hozzá. Mindig zajosan, hangosan, lármát keltve búcsúztatták az emberek az évet, hogy elriasszák az ártó szellemeket, a gondokat és a bajokat. Csupa jó dolgot tettek ezen a napon, vidámsággal, bőséggel vették körül magukat, mert úgy tartották, hogy ez szerencsét és boldogságot hoz az új esztendőben. Megfogadták a dologtiltó hiedelmeket, és olyan ételeket tettek az asztalra, amelyek a hagyományok szerint gazdagságot hoznak az új esztendőben.

Mi ne tegyél:

  • Ne egyél baromfit (tyúkot, kacsát, libát, pulykát) szilveszterkor, mert azok hátrafelé kaparnak, elkaparják a szerencsédet.
  • Ha halat ennél, mert úgy tudod, hogy a pikkelye gazdaggá tesz, akkor arra figyelj, hogy a farkánál kezdd enni, mert így nem tud elúszni a szerencséddel együtt.
  • Úgy vigyázz magadra, hogy ne legyél beteg, és ne kelljen orvost hívnod, mert ugye tudod, hogy ez azt jelenti a hiedelmek szerint, hogy egész évben betegeskedsz majd.

Babonák szilveszterkor és újév napjára

Mit tegyél:

  • Feltétlenül hagyj egy kis időt az alvásra is ezen az éjszakán! A régiek úgy vélték, hogy az év utolsó napjának álmai előrevetítik a jövőt, ezért a nagy mulatozás mellett érdemes pár órát aludni is.
  • Ha nem faljuk fel az összes, szilveszterre készített ételt, akkor nem szenvedünk hiányt az új évben sem. Tartalékoljunk egy kicsit!
  • Mosakodj reggel friss, hideg vízben, hogy egészséges maradj!
  • A szilveszteri babonák szerint egyél malacot és lencsét újévkor, hogy szerencsés és gazdag legyél! A ropogósra sütött malac nemcsak finom, hanem minden szempontból szerencsés évet vetít előre, ugyanis a malac előtúrja a szerencsét. Edd a fülét, a farkát, a körmét és a csülkeit, mert ezek hozzák meg a szerencsédet. A rántott szeletet hagyd máskorra, mert szilveszterre csakis malacsült illik!
  • Aki lencsét eszik, annak egész évben tele lesz a pénztárcája, de vigyázat, Újév napján első étkezésként kell fogyasztani a lencsét! Biztos, ami biztos, éjfélkor szórj lencsét a szeretteidre, sőt tegyél is a zsebedbe egy maroknyi lencsét!
  • Rétessel megnyújthatod a gazdagságod, érdemes tehát betervezni az újévköszöntő menübe a rétest is, minél többfélét, annál jobb!
  • Koccints pezsgővel! Hogy miért éppen pezsgővel? Mert a pezsgő elegáns, fényűző ital, egy cseppnyi luxus, ezért szeretünk vele koccintani jeles eseményeken és ünnepeken. Így, ha ilyen úri italt fogyasztunk az újév első perceiben, akkor az év hátralévő részében is gazdagság, pompa és bőség vár ránk.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek