Babára várva

Ha tudatosan készülünk a gyermekvállalásra, akkor az nem a teherbeeséssel kezdődik, hanem jóval előbb. Talán már akkor, amikor először megfordul a fejünkben, hogy babát szeretnénk. Itt az idő, hogy megtegyük a megfelelő előkészületeket!

Cikkünkben azokat a "hétköznapi" kérdéseket igyekeztünk csokorba szedni, amelyek gyakran felmerülnek a gyermeket tervező nőkben és a kismamákban. Dr. Kovács Eszter ezúttal nem csupán háziorvos szakértőként, hanem négygyermekes édesanyaként is megosztja tapasztalatait az olvasókkal.

"Én nem dohányzom, de a férjem igen. Ez gondot jelenthet a megfoganás szempontjából?"

A dohányzás csökkenti a termékenységet. A legfontosabb az, hogy mi magunk ne dohányozzunk, és ha lehet, azokat a helyzeteket is kerüljük el, amelyek passzív dohányzásra kényszerítenek bennünket. Természetesen nagyon jó lenne, ha a leendő apa is lemondana a cigarettáról, a dohányzás ugyanis negatívan befolyásolja a spermiumok mozgékonyságát.

"Ha fáj a fejem, bevehetek egy fejfájáscsillapítót?"

Inkább ne! A gyógyszerszedést valóban el kell kerülnünk a terhesség kilenc hónapjában, sőt, már akkor is, amikor még nem is vagyunk biztosak abban, hogy megfogant a baba, de fennáll ennek lehetősége. (Az első néhány hét a legkritikusabb!) Próbáljunk ki alternatív fájdalomcsillapító módszereket, például a homeopátiás készítményeket! Egyébként az a tapasztalatom, hogy a nők fejfájásai megritkulnak a terhesség alatt.

Természetesen nem ilyen egyszerű a helyzete azoknak, akik krónikus betegségük miatt állandó gyógyszerszedésre kényszerülnek. Ők feltétlenül konzultáljanak kezelőorvosukkal - lehetőleg már akkor, amikor még csak tervezik a gyermekvállalást. Az adott gyógyszert meg kell próbálni átállítani olyan készítményre, amely nem veszélyezteti a baba egészségét. Úgy gondolom, az orvos felelőssége is, hogy egy gyermekvállalás előtt álló fiatal nőnek eleve olyan gyógyszert írjon fel, amely nem veszélyezteti a későbbi terhességet.

"Megihatok időnként egy pohár bort?"

Igen. Persze tartsunk mértéket! A rendszeres alkoholfogyasztás megterheli a májat, ez pedig negatívan befolyásolja a hormonháztartást, és így a termékenységet is. Férfiak esetében a rendszeres ivás növeli a rendellenes spermiumok arányát.

Ugyanakkor ne essünk pánikba, ha utólag eszünkbe jut, hogy a babánk megfoganásának napján egy buliban megittunk egy-két pohárkával. Jó tudni, hogy a megtermékenyült petesejt csak körülbelül 7 nap múlva kezd beágyazódni, és ez a folyamat mintegy 5 nap múlva fejeződik be. Addig nincs igazán közvetlen kapcsolata az anya szervezetével.

Egy-egy kis pohár bort pedig terhesen is elfogyaszthatunk.

"Terhesen is folytathatom a sportolást?"

Igen, ez nagyon hasznos. A sport hozzájárul az egészségünkhöz és ahhoz a jó kondícióhoz, ami sokat segíthet, hogy a szülés könnyebb legyen. Remélhetőleg korábban is mozogtunk - folytassuk ezt a mozgásformát a babavárás hónapjaiban is! Konzultáljunk egy edzővel, aki megmutathatja, milyen módosításokkal végezzük megszokott gyakorlatainkat. Új, különösen veszélyes sportágat azonban talán ne ebben az időszakban próbáljunk ki!

"Szabad szaunáznom?"

Terhes nőknek sokáig nem javasolták a szaunázást. Ma már úgy tudjuk, nem káros, különösen, ha a kismama korábban is rendszeresen szaunázott.

A szoláriumozást ellenben egyáltalán nem javaslom!

"Festetem a hajam. Ez veszélyes lehet a babára nézve?"

Ma már olyan modern készítmények kaphatók, amelyek teljesen biztonságosak. Természetesen kérjük ki fodrászunk tanácsát az egyes szerekkel kapcsolatban! (Ugyanez vonatkozik a kozmetikumokra is.) Ennek ellenére azt javaslom, hogy - a biztonság kedvéért - ha eddig együtt tudtunk élni az eredeti hajszínünkkel, akkor ne most váltsunk!Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek