Az őszülés genetikai és lelki okai

Az őszülés genetikai és lelki okai

Van, akit már a húszas éveiben, és van, akit csak ötvenéves kora körül, de az őszülés előbb-utóbb mindenkit utolér. Ki, mikor kezd őszülni, elsősorban a géneken múlik, de azért akad néhány életmódbeli tényező is, amivel befolyásolni tudjuk a folyamatot.

Amikor a hajhagymában a természetes sejtek működése leáll, a hajszálba már nem természetes pigmentek, hanem apró légbuborékok szállítódnak a hajhagyma felől, ennek  következtében a haj “megőszül”. Ősz hajszálaink a keratin világos színének és a fényvisszaverő légbuborékoknak köszönhetik fehér színüket. Az így kialakult fehér hajszál azonban nem élettelen, sőt teljesen egészséges, csak éppen színanyagainak szintézise állt le.

A haj, akárcsak a bőr az évek során veszít életerejéből.

Az őszülés genetikai és lelki okai

Mikortól őszülünk?

Óriási, évtizedes különbségek vannak az emberek között abban, hogy ki mikor kezd el őszülni. Szélsőséges esetekben már egészen fiatalon, a húszas évek elején is őszülhet valaki, míg mások csak az ötvenes vagy a hatvanas éveikben kezdenek deresedni. A legjellemzőbb mégis az, hogy a harmincas éveink végén, a negyvenes éveink elején kezdődik az őszülés. Az őszülés kezdete elsősorban a genetikán múlik. Ha tudni akarjuk, hogy mikor fogunk elkezdeni őszülni, nézzük meg a szüleinket. Ha az édesapánk vagy az édesanyánk korán megőszült, akkor nagy valószínűséggel ránk is ez vár.
Az őszülési folyamat kezdetén, amikor még csak kezdenek megjelenni az első ősz hajszálak, a melanocita sejtek még ott vannak a szőrtüszőkben, csak már nem olyan aktívak, mint korábban. Később azonban ezek a pigmenttermelő sejtek elkezdenek elhalni, így teljesen megszűnik a színtermelés. Ha az adott ősz hajszálunk kihullik, majd újra kinő, az már fehéren bújik elő.
Általában a halántéknál és a fejtetőn észlelhető először. Az idő múlásával szép lassan az egész fejtetőn jelentkeznek az ősz hajszálak. Mikor a haj még nem teljesen fehér, addig “mákosnak” hívjuk, a színéből adódóan, ilyenkor összhatásilag szürke színe van a hajnak.

Nem minden a genetika

Bár az őszülést főleg a gének határozzák meg, azért néhány másik tényező is befolyásolhatja. Az egyik a dohányzás, melyről több kutatás is bebizonyította, hogy előbbre hozhatja, felgyorsíthatja az őszülést. A dohányzás hatására a szervezetben keletkező szabad gyökök ugyanis pusztítják a melanocita sejteket.
Már a kilencvenes években készültek tanulmányok arról, hogy a dohányzók négyszer nagyobb eséllyel őszülnek meg idő előtt, mint azok, akik nem dohányoznak.

A stressz folyamatosan hat az őszülésre

Emellett a stressz is befolyásolhatja az őszülést. Akárcsak a dohányzásnál, itt is a megjelenő szabad gyökök pusztítják a melanocita sejteket. Az azonban, hogy valaki egyetlen éjszaka leforgása alatt megőszül valamilyen nagy stressz hatására, inkább csak városi legenda.
A stressz lassan, folyamatosan hat az őszülésre éppen úgy, ahogy a szervezetünk egészére. 
Nagyon kis mértékben ugyan, de a táplálkozás is befolyásolhatja az őszülést. Elsősorban a B12-vitamin hiánya árthat, ami elsősorban húsokban, halakban, tojásban és tejtermékekben van jelen. Vegánok esetében az élesztő, az élesztőpehely és a táplálékkiegészítők jelenthetnek megoldást.
Ritkán, de a korai őszülés utalhat valamilyen betegségre. Előfordulhat, hogy vérszegénységet, egyes a pajzsmirigybetegségeket, vagy egyes autoimmun betegségek kialakulását jelzi. Jelentheti a vitiligo nevű bőrbetegség kialakulását is, de ebben az esetben a fő tünet, a bőr pigmenttartalmának elvesztése is megjelenik.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült!

Ezüstróka generáció
A nyugdíjasok sajátos élethelyzetükből adódóan számottevően hozzájárulnak a központi költségvetés bevételi oldalának kedvező alakulásához. Az idősek jellegzetes célcsoportjára már a marketingesek is felfigyeltek, és az „ezüstróka generáció” fogyasztásának fokozására újabb és újabb erőfeszítéseket tesznek. A reklámpiacon dominánssá váltak a jellemzően az idősek által fogyasztott árukat és szolgáltatásokat népszerűsítő kisfilmek. A reklámok témája jellemzően a gyógyszereket, a gyógyászati termékeket, táplálék-kiegészítőket és a biztonság fokozását kínáló ajánlatok.

A sztárok között divat az ősz haj

Ma már megszokottá vált, hogy a hölgyek – és egyre több úr is – festi a haját. Egy új életszakaszhoz, sokszor társul egy-egy új frizura is. Viszont napjainkban azt is megfigyelhetjük, hogy az ismert emberek körében divattá vált az eredeti, ősz hajszín megtartása.
Helen Mirren, az angol színésznő az elsők között kampányolt az ősz tincsek felvállalásáért. Itthon többek között Pataki Ági modell, filmproducer, Szirtes Ági, vagy éppen Kútvölgyi Erzsébet is arra az elhatározásra jutott, hogy sutba dobja a megszokásokat, és vállalja az adott korhoz társuló őszülést.
Kútvölgyi Erzsébet így nyilatkozott: „Annyi munkám, sőt, szenvedésem van a megőszülésemben, hogy büszkén vállalom!”
A népszerű komikus, Beregi Péter éveken át festette barnára a haját, újabban viszont ő is hófehér tincsekkel áll a színpadra. Azt mondja, azóta sokkaltöbb pozitív visszajelzést kap az embe-
rektől a külsejét illetően, hiszen sokkal harmonikusabb az összhatás.
Pataki Ági a legújabb reklámkampányában is ragaszkodott ahhoz, hogy ne fessék be a haját, és szerencsére a megrendelő is belátta, hogy igaza van a modellnek.

Az őszülés genetikai és lelki okai

A cikk a Patika Tükör márciusi számában jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek