Az őszi bokor szépsége: a változókor

Az őszi bokor szépsége: a változókor

Kriston Andreát élmény hallgatni. Bárcsak minél több nő, sőt, kislány beszélgethetne vele arról, amit még soha nem kérdezett meg senkitől! A nőiségről, amely egyszerre feladat és felelősség... Ebben a sorozatban - mint egy puha beszélgetősarokban - mindezekről szó esik. Most azt jártuk körül, hogy lehet emelt fővel, örömmel megélni a változókort.

A nőket érintő változásról a cserszömörcebokor jut eszembe. Egy fiatal nő olyan, mint a tavaszi bokor: friss, zöld, zsenge. De egy változókor felé haladó nő olyanná válik, mint a nyár végi bokor: tele van piros, barna, sárga levelekkel, de még zöldekkel is. Gyönyörű, színes, de bizonyos leveleket már el kell engednie: ezek lehullanak.

Általában szeretnénk megúszni a változásokat, pedig olyan világban létezünk, ahol rá vagyunk kényszerítve. Amikor mindenáron az állandóságba igyekszünk kapaszkodni, előfordul, hogy betegségek vagy pszichés zavarok mozdítanak ki bennünket a nyugalmi állapotunkból, jelezve, hogy valamin változtatnunk kell.

Egy negyvenes vagy idősebb nő már gazdag élettapasztalattal rendelkezik, érett és tele van új értékekkel. Nem mindegy, hogy önsajnálatban tölti ezeket az éveket, vagy pedig egyre gazdagabbnak érzi magát.

Vajon a férfiak - életünk párjai - kitartanak mellettünk ebben a folyamatban?

Az ember arra vágyik, hogy holtomiglan-holtodiglan, szerelemben élje le az életét a párjával. Ez sajnos nem mindig történik így. Egy negyvenes-ötvenes nővel vagy férfival előfordulhat, hogy ráeszmél: elfáradt a kapcsolata. Szerintem régen is sok nehézséget rejtett egy hosszú távú kapcsolat, csak nem volt olyan könnyű felrúgni. Ráadásul a kapcsolaton belüli lét sem garancia a boldogságra. Így manapság gyakran előfordul, hogy egy középkorú nő vagy férfi hirtelen egyedül marad - vagy inkább mondjuk úgy, hogy szabaddá válik. Ha valaki ilyen helyzetbe kerül, nagyon fontos, hogy meg tudjon bocsátani a másiknak és saját magának is.

Az őszi bokor szépsége: a változókor

Természetesen az együtt maradásra is kínálkoznak szép példák. Ez egy nagy titok, amire nincs recept. Talán ennyi: ahhoz, hogy ki tudjunk tartani egymás mellett, arra van szükség, hogy folyamatos legyen a befektetés a kapcsolatba és önmagunkba is! Ha egy izmot nem edzünk rendszeresen, akkor napról napra elsorvad. Ha egy kapcsolatra nem fordítunk folyamatosan energiát, akkor napról napra kimerül.

Mit tehetünk azért, hogy ne érintsen bennünket rosszul a változókor?

Fontos, hogy a lelkünket éppúgy karban tartsuk, mint a testünket. Figyeljünk önmagunkra, és ne süllyesszük el magunkban a problémáinkat, hanem dolgozzunk rajtuk! Előfordul, hogy egy nő úgy érzi, nem jól élte meg a fiatal éveit. Lehet, hogy bántja egy korábbi vetélés vagy abortusz, esetleg nem szült vagy nem annyiszor, amennyiszer szeretett volna. Ezek az eltemetni próbált fájdalmak sokszor akkor bukkannak felszínre, amikor abbamarad a menstruáció, hiszen ez egy életciklus lezárását is jelenti. Ha valakiben lázadás, veszteségérzés, harag és a megbocsátásra való képtelenség munkál, akkor erőteljesebben tapasztalhatja a hőhullámokat. Jó lenne, ha el tudnánk varrni a múltbéli szálakat, és meg tudnánk nyugodni abban, hogy ami megadatott, az megadatott, ami pedig nem, azt el kell engedni. A menstruáció elmaradását ne azonosítsuk a nőiség elvesztésével! Mindig az életkorunknak megfelelően kell megélnünk a bennünk rejlő nőt.

De a kultúra, amelyben élünk, azt üzeni: maradj fiatal!

Ez nem mindenhol van így. Japánban például tisztelet övezi az idősebb nőt. Egyes törzsi népeknél pedig minél megereszkedettebb a mell, annál nagyobb bölcsességgel ruházzák fel a nőt. Azt gondolom, hogy jó, ha megpróbáljuk fiatalon tartani magunkat, de idősebb korban is találjuk meg az örömeinket! A tanítványaim között idősebb hölgyek is akadnak. Egyszer az egyik nyolcvan év körüli néni megkérdezte, hogy bejöhet-e az órámra kombinéban, mert elfelejtett tornaruhát hozni magával. És bejött piros pipacsos kombinéban és csipkés bugyiban! Egy másik, kilencvenéves nénivel pedig a fürdőben találkoztam: ciklámen úszósapkát és ciklámen rúzst viselt! Ekkor arra gondoltam: van remény...

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek