Az orsóféreg-fertőzöttség fokozhatja a nők termékenységét

Az orsóféreg-fertőzöttség fokozhatja a nők termékenységét

Fokozhatja a nők termékenységét, ha fertőzöttek egy bizonyos parazitaféreggel - állapították meg a szakemberek.

2015.11.23

A Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmány 986 bolíviai bennszülött nő bevonásával készült. Az eredmények szerint azok a nők, akik egész életükben orsóféreg-fertőzöttek voltak, az átlagosnál kettővel több gyereket szültek.

A bolíviai Tsimane (Chimane) törzs asszonyai átlagosan kilenc gyermeket hoznak világra, és a bennszülött népesség nagyjából 70 százaléka parazitaféreggel fertőzött. A bolygó lakosságának egyébként mintegy harmada él ilyesfajta fertőzéssel.

Az orsóféreg-fertőzöttség fokozhatja a nők termékenységét

A kilenc éven át tartó tanulmányból az is kiderült, hogy míg az orsóféreg fokozza a nők termékenységet, addig a horogféreg épp ellenkező hatással bír, és a fertőzött nők az átlagosan hárommal kevesebb gyermeket szültek. A szakemberek szerint a horogféreg képes vérszegénységet okozni, ami terméketlenséghez vezethet.

A Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem munkatársa, Aaron Blackwell szerint valószínű, hogy az orsóférgesség megváltoztatja a nők immunrendszerét, aminek következtében könnyebben teherbe esnek - olvasható a BBC News honlapján.

A szakember "érdekes lehetőségnek" nevezte a férgek bevonását a termékenységet elősegítő kezelésekbe, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy még rengeteg munka vár a kutatókra addig, amíg bárkinek is ajánlani tudják a módszert.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek