Az orrspray-használat három aranyszabálya

Az orrspray-használat három aranyszabálya

Noha orrspray-t sokan használnak, közel sem biztos, hogy ezt szabályosan is teszik. Megmutatjuk, hogy mi az a 3 dolog, amire való odafigyeléssel sokat tehetünk annak érdekében, hogy a termékhasználat hatásos és biztonságos legyen.

Aligha akad olyan ember, akinek még sosem dugult el az orra, sosem vágyott arra a megkönnyebbülésre, amit egy egészséges légvétel jelenthet, és sosem használt orrspray-t annak érdekében, hogy levegőhöz jusson.

Az érösszehúzó hatóanyagú orrspray-k az orrnyálkahártya duzzanatának mérséklésére, az orrüreg eldugulásának a megszüntetésére szolgálnak. Számos érösszehúzó hatóanyagú készítmény van forgalomban - fenilefrin, oximetazolin, tramazolin vagy xilometazolin összetevővel.

Az orrspray-használat három aranyszabálya

Az érösszehúzó hatóanyagú orrspray-k jó szolgálatot tehetnek akkor, ha vírusos vagy bakteriális fertőzések (pl. nátha, influenza, Covid-19) okozzák az orrdugulást, éppen úgy, mint amikor allergiás eredetű az orrdugulás.

1. Lényeges a szabályos használat!

Ne feledje, hogy a megfelelő módon történő orrspray-alkalmazás hozzájárul az orrspray hatásosságának a biztosításához, a mellékhatások rizikójának minimalizálásához. Amennyiben az orrspray befúvásakor a fejet enyhén előre döntve tartja, megakadályozhatja az, hogy a készítmény hátracsorogjon a garatra (azaz a torokra), és kiküszöbölhető a kellemetlen ízérzet, illetve a mellékhatások kockázata is csökkenthető.

2. Legyen saját orrspray-je a higiéniai szempontok miatt!

Az orrspray fúvókáján hemzseghetnek a vírusok és baktériumok. Kerülje el a fertőzéseket! Legyen az orrspray-je az Ön személyes használati tárgya, más személynek azt ne adja kölcsön, és Ön se használja más orrspray-jét!

3. Figyeljen arra, hogy hány napon át használja egyhuzamban az orrspray-t!

Az érösszehúzó orrspray-k használatára rá lehet szokni, és a hozzászokás kellemetlen orrpanaszokkal (száraz orrnyálkahártya, orrdugulás, orrvérzés stb.) járhat. Mindez kivédhető, ha nem használja hosszú ideig egyhuzamban a készítményeket. Minden esetben olvassa el a betegtájékoztatóban írtakat, és annak megfelelően járjon el! 5-10 napon túl egyhuzamban ne alkalmazza az érösszehúzó hatóanyagú orrspray-ket!

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükörben jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek