Az önfeláldozó szülők boldogabbak

Az önfeláldozó szülők boldogabbak

A legújabb kutatás szerint boldogabbá teszi a szülőt az, ha a gyermekét önmaga elé helyezi. Az állítás megkérdőjelezi azt az általános elméletet, mely szerint azok a szülők, akik nagymértékben részt vesznek gyermekük életében, feláldozzák a saját boldogságukat.

2013.11.06

A holland pszichológus kutatócsoport szerint az olyan gúnynevek, mint a „helikopterszülő” vagy „anyaoroszlán”, rontja az azokról a szülőkről alkotott képet, akik gyermeküket helyezik a családi élet középpontjába, és úgy vélik, hogy a szülőknek kell az utolsónak lenniük a fontossági sorrendben. A valósában a gyermek boldogságának maximalizálására fordított erőfeszítéseiknek köszönhetően ezek a szülők jobban élvezik az életet és szülői szerepüket.

Az önfeláldozó szülők boldogabbak

Az amszterdami VU egyetem kutatói Claire Ashton-James vezetésével 322 olyan szülő részvételével végzett két kutatást, akiknek legalább egy 18 éven aluli gyermeke él otthon. Az első kutatásban egy gyermekközpontúságot mérő kérdőívet töltöttek ki, amelyben olyan kijelentések helyességéről kellett dönteniük, mint például „A gyermekem boldogsága fontosabb számomra, mint a saját boldogságom.” A második kérdőív a szülők boldogságát és céltudatosságát mérte olyan kijelentésekkel, mint „A gyermekem ad értelmet az életemnek”.

Az eredmények alapján kiderült, hogy a gyermekcentrikus szülők jelentősen nagyobb valószínűséggel számoltak be nagyobb mértékű boldogságról és a gyermeknevelésből eredő céltudatosságról. Az ilyen szülőkben erősebbek voltak a pozitív érzések, gyengébbek a negatív érzések, és úgy érezték, hogy a gyermeknevelés során életüknek több értelme van.

A Social Psychological and  Personality Science szaklapban megjelent tanulmány szerzői összegzésként a következőket írták: „Kimutattuk, hogy jelentős pozitív összefüggés van a gyermekcentrikusság és a szubjektív boldogság, valamint a szülő gyermeknevelésből eredő céltudatossága között.”

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek