Az illatokból tudhatod, hány óra van

Az illatokból tudhatod, hány óra van

Néhány ember kifejezetten zavarónak találja az állandóan rezgő vagy csipogó, emlékeztetőket szajkózó óra gondolatát. Egy kísérleti okosóra azonban az idegesítő zajok helyett különféle illatokkal jelzi az idő múlását.

2014.02.01

Aisen Caro Chacin, a New York-i Parsons New School for Design számítógépes szakembere létrehozott egy olyan okosóra prototípust, amely a különböző napszakoknak megfelelő illatokat fúj a levegőbe. A ScentRhythm fantázianevű óra meglehetősen vaskos, mivel négy parfümösfiolát, és az illatanyagok felszabadításához szükséges elektronikát is tartalmazza.

Az illatokból tudhatod, hány óra van

Az óra a felkeléssel, a pihenéssel, a tevékeny időszakokkal és az alvással összefüggő illatokat bocsát ki. Mindegyik fiola egy milliliter illatanyagot tartalmaz, és az okosóra hatóránként kibocsát egy fújásnyit a napszaknak megfelelő illatokból. Az óra viselője például reggel a frissen pörkölt kávé illatára ébredhet, elalvás előtt pedig a kamilla illata lazítja el.

Az eszköz a fiolák alatt elhelyezett piezoelektromos atomizálók segítségével szabadítják fel az illatanyagot, és működésüket az óra elektronikája aktiválja. Az óra lítium-ionos akkumulátorral működik, amit USB-mikroporton keresztül lehet feltölteni.

„A szaglás és az idő érzékelése egyaránt kémiai érzékek, ezért úgy gondoltam, érdekes lenne egymásra vetíteni ezeket” – magyarázta Chacin. „Az eszköz úgy próbálja kémiai időmérőként követni a cirkadián ritmust (napi biológiai órát), hogy illatokat szabadít fel, és napi tevékenységekhez társított keverékek hatását kiegészítve elősegíti bizonyos idegi átvivőanyagok termelését. A kamilla és a melatonin például az alvás alatt, a presszókávé és a koffein pedig az ébrenlét alatt” – írta a kutató weboldalán.

A prototípus egyelőre kísérleti darab, a közeljövőben valószínűleg nem fog kereskedelmi forgalomban megjelenni.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek