Az időskor szépsége

Az időskor szépsége

Ahogy telnek az évek, a test öregszik – ezen nem lehet változtatni. Azonban igenis sokat tehetünk ezért, hogy lassítsuk ezt a folyamatot, és minden életkorban ápoltak, a lehető legegészségesebbek legyünk.

„Ez a ránc tegnap még nem volt itt, és a szem körüli vonalak is sokkal mélyebbnek tűnnek. Itt is fáj, ott is fáj” – ahogy a tükörbe nézünk, azt hihetjük, az évek egy szempillantás alatt eltelnek. Pedig kinézetünk és egészségi állapotunk nem egyik napról a másikra, hanem szépen lassan, fokozatosan változik. A hosszadalmas folyamat 25 éves korunk körül kezdődik, sejtjeink és szöveteink ekkor kezdenek leépülni.

Az emberi szervezet kb. 23 milliárd sejtből áll, naponta 1 millió pusztul el közülük, hogy helyet adjon az új, egészségesebb sejteknek. De minél idősebb az ember, a sejtek újjászületése annál lassabb, és legkésőbb 40 éves korunkra meg is látszik, kis túlzással az arcunkra van írva az idő.

Az öregedés első jelei

  • mélyülő ráncok a kezeken
  • szarkalábak a szemek körül
  • ráncok a homlokon
  • lassuló anyagcsere miatti hízás
  • megereszkedő arcbőr, halványuló kontúrok
  • gyorsan száradó bőr
  • szárazabb haj

Az időskor szépsége

Vén csont

Azt gondolhatnánk, hogy a csont egy élettelen szerv, jóllehet ennek épp az ellenkezője igaz, a csont folyamatos átalakuláson megy keresztül, épül és bomlik – évente kicserélődik állományának közel 10 százaléka. Normális esetben a felépülés és a lebomlás egyensúlyban van, ha azonban ez az egyensúly a csontvesztés irányába mozdul el, kialakul a csontritkulás, vagy latinul osteoporosis.

Tehet ellene!

Bizonyítható, hogy a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás, a D-vitaminhiány, a mozgásszegény életmód jelentősen megnöveli a csontritkulás kockázatát.  Tehát egészen biztosan nem inaktivitással lehet biztosítani a csontok épségét, sőt, a megfelelő mozgás segít megőrizni a csontok sűrűségét a menopauzán átesett nőknél, a hosszú ideig tartó inaktivitás viszont kifejezetten csökkenti azt. A titok abban rejlik, hogy az aktivitást rendszeresen kell végezni, ugyanis ha felhagyunk vele, tovább folytatódik a csontok sűrűségének csökkenése. Minden mozgásfajta növeli a csontok ásványi anyag tartalmát és kis mértékben csökkenti a törések esélyét. „Ugyanakkor előrehaladottabb csontritkulás vagy már bekövetkezett törések esetén a leghatékonyabb és legbiztonságosabb mozgás a gyógytorna” - mondta el Fehérvári Katalin, az Oxygen Medical gyógytornásza. A mozgás mellett kiemelt szerepet kap a táplálkozás, a kalciumban gazdag étrend (tejtermékek, mogyoró, mák, olajos hal, dió, mogyoró) befolyásolhatja a csontsűrűséget. Az ajánlott napi kalciummennyiség gyermekeknek 500-800 mg, fiataloknak 1000-1200 mg, felnőtteknek szintén 1000-1200 mg, időskorban pedig 1300-1500 mg.

Csepegő probléma? Szexuális élet? Olvasson ezekről a cikk további részében a Patika Tükör áprilisi számában!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek