Az érett bőr

A bőr öregedési folyamatait számos tényező befolyásolja, így például az életmód, a táplálkozás, bőrápolási szokásaink és az is, milyen munkát végzünk, hiszen a szabadban végzett munka során a bőr ki van téve az időjárás viszontagságainak, az erős napsütésnek, ezért az öregedési folyamatok jóval korábban megkezdődhetnek.

Ötvenéves kortól a bőr vékonyodni kezd, egyre mélyebb ráncok jelennek meg, hatvanon túl pedig számos elváltozás látható a bőrön. Ezek az elváltozások azonban természetesnek tekinthetők, hiszen összefüggenek a bőr szerkezetének átalakulásával. Az életkor előrehaladtával ugyanis a bőr kollagén- és elasztinrostjai megvastagodnak, merevebbé válnak, vízfelvevő és megkötő képességük jelentősen csökken, melynek következtében a bőr veszít rugalmasságából, és hajlamosabbá válik a ráncosodásra.

Az érett bőr

Az otthoni bőrápolásban ezért az egyik legfontosabb feladat, hogy a megfelelő arcápoló készítményekkel pótoljunk a bőr számára olyan nélkülözhetetlen hatóanyagokat, mint például a kollagén és az elasztin, melyek kiváló vízmegkötő képességüknek köszönhetően rugalmasabbá, feszesebbé teszik a bőrt. Az idősödő zsír és vízhiányos, petyhüdtté váló bőr, hogy visszanyerje tónusát, folyamatos táplálást igényel, ezért elengedhetetlen még olyan antioxidánsokat, például E-vitamint tartalmazó hidratáló, ránctalanító krémek állandó használata is, melyek konzerválják, kisimítják a bőrt.

Az érett bőr rendszeres ápolásával késleltethetők a bőr öregedési folyamatai, melynek első jelei a szemkörnyék bőrén fedezhetők fel. A természetes növényi kivonatokat tartalmazó szemránckrémek, szemkörnyékápoló szérumok megakadályozhatják a ráncok elmélyülését, halványítják a szem alatti sötét karikákat, felfrissítik, vitalizálják a szem érzékeny bőrét.

Idősebb életkorban, általában hatvanéves kor után a legtöbb problémát az időskori bőrsorvadás okozza, amely a bőr sejtjeinek, mirigyeinek csökkent működése miatt alakul ki. A bőr pergamenszerűen elvékonyodik, a sejtek víztartalma nagymértékben csökken, a faggyúmirigy elégtelen működése miatt pedig a bőr szárazzá válik, gyakran hámlik. Gyakoriak még az arcon, kézen megjelenő jól körülhatárolt, éles kontúrú világosbarna pigmentfoltok, májfoltok is. Az idősödő bőr pigmentrendellenességei hatékonyan kezelhetők hámlasztó és halványító kúrákkal. A természetes gyümölcssavak csökkenthetik a bőr pigmentzavarait, halványítják a már meglévő pigment-, májfoltokat.

A rendszeres kozmetikai és otthoni ápolás késleltetheti a bőr idő előtti öregedését, javíthat az arcbőr rugalmasságán.  Bár az idő múlásának nyomait nem tudjuk teljesen eltüntetni.