Az endometriózis kezelése

Az endometriózis kezelése

Míg az úgynevezett kulcslyuksebészeti megoldást követően az endometriózisban szenvedő nők rövid távú kilátásai jobbak, hosszabb távon az egyébként radikálisabb méheltávolítás (a petefészkek meghagyásával) lehet a megoldás. Az endometriózisban szenvedő nőknél a méhnyálkahártya sejtjei a méhen kívül, például a petefészekben is megtalálhatók és rendszerint nagy fájdalmakat okoznak.

Az Ohio állambeli Cleveland Klinika orvosai, Dr. Tommaso Falcone és munkatársai 240 nőt vizsgáltak, akik endometriózis miatt mindannyian laparoszkópos excízión, illetve méheltávolításon estek át. Akiknek eltávolították a méhét, azoknál szignifikánsan kevesebbszer volt szükség újabb műtétre, a kiújulási rizikót konzervatív kezelés esetében kétszer magasabbnak találták a méheltávolítással szemben, míg ha a petefészkeket is eltávolították, ez a hatszorosára nőtt.

"Az endometriózis egy krónikus betegség, amely laparoszkópos műtétek után gyakran kiújul. Ezért jobb kezelésre van szükség. A méheltávolítás csökkenti a kiújulás esélyét, de egyes esetekben túl radikális, például ha a páciens teherbe kíván esni" - mondta Falcone. A kutató hozzátette, hogy a közhiedelemmel ellentétben a méhhel együtt a petefészkek eltávolítása nem gyakorolt további hatást a kezelés sikerére, így minden esetben a petefészkek megtartására kellene törekedni.

A vizsgálati eredményeket bemutató tanulmány az Obstetrics & Gynaecology folyóiratban jelent meg.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek