Az éltető víz

Az éltető víz

Az U.N. ügyökség adatai szerint a világ népességének csaknem egyharmada nem fér hozzá a minőségi ivóvízhez, és több mint a felének hiányzik a megfelelő wc-je, ami nagyban növeli a különböző betegségek kockázatát.

 

A World Health Organization  és az  U.N. Children's Fund jelentésében globálisan foglalkozik a szennyvíz elvezetési problémákkal, bár elismeri, hogy 2000 óta javult a helyzet, hiszen azóta több milliárd ember férhet hozzá a szükséges vízhez és a csatornahálózat is megoldottabb. Rámutattak azonban arra, hogy sok helyen még mindig nem biztosított a tiszta víz vagy higiénikus elvezetése az emberi ürüléknek.

A számok megdöbbentőek, hiszen 2,1 milliárd embernek nincs biztonságos és könnyen hozzáférhető vízellátása, 4,5 milliárd ember van megfelelő és folyamatos egészségügyi ellátás nélkül. A probléma különösen a válságos, elmaradott területekre vonatkozik -  állapították meg a kutatók.

"A megfelelő minőségű víz és a higiénia feltételek nem csak azok számára kell, hogy elérhetők legyenek, akik gazdagok vagy a városokban, központi helyeken." - nyilatkozta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója.

A rossz higiéniai körülmények hozzájárulnak a hasmenéses megbetegedések, például a kolera és a vérhas, valamint a hepatitisz és a tífusz terjedésében.

Az éltető víz

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek