Az éjszakai szülés veszélyei

Az éjszakai szülés veszélyei

Holland kutatók szerint a szülés egyszerűségét vagy éppen a komplikációk kialakulását befolyásolja az is, melyik napszakban hozza világra gyermekét az édesanya. Holland szakemberek több mint 700 000 szülés adatait tekintették át, melyek 2000 és 2009 között zajlottak le az Észak-európai országban.

Az eredmények kiértékelése azt mutatta, hogy az éjszakai órákban lezajlott szülések esetében a csecsemőhalálozás, illetve az újszülött intenzív ellátásra történő utalása magasabb számban fordult elő, mint a nappali szülések esetében.

A holland kutatók eredményei alapján azt lehetett állítani, hogy a kisebb kórházakban a esti (délután 6-tól éjfélig) és a hajnali órákban (éjféltől reggel 8-ig) született gyerekek esetében 32-47%-kal nagyobb eséllyel fordult elő a halálozás vagy merült fel az intenzív ellátás igénye, mint a nap közben születetteknél. Ugyanakkor a nagyobb ellátóközpontok, klinikák esetében nem volt szignifikáns különbség a nappali és az éjszakai szülések között, ezeken  helyeken a magasabb kockázat csupán a hajnali órákra vonatkozóan (éjféltől reggel 8-ig) állt fenn.

A kutatók eredményeik közzététele kapcsán nagyon fontosnak tartják az adatok ismeretében még jobban hangsúlyozni, hogy a fejlett országok modern egészségügyi ellátórendszereiben a komoly szövődmények, a komplikációkkal súlyosbított szülések nagyon ritkák, így a kimutatható magasabb kockázat is igen csekélyszámú esetet érint szerencsére. A szakemberek szerint további vizsgálódásra lesz szükség annak megállapítására, hogy miért kockázatosabb az éjszakai szülés, mint a nappali.

Jelenleg azt feltételezik, hogy egyrészt a kórházakban ilyenkor kevesebb orvos teljesít szolgálatot, így a komplikált esetekhez szükséges magasfokú szaktudással rendelkező szakemberek nem biztos, hogy éppen elérhetőek, míg a másik feltételezhető ok az lehet, hogy éjjel a teljesítőképességet a test természetes bioritmusa hátrányosan befolyásolja, így a hibák is hangsúlyosabban jelentkezhetnek.

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek