Az egészséges táplálkozás titka: tudatosság

Az egészséges táplálkozás titka: tudatosság

Mindig csak akkor enni, amikor valóban éhes az ember, nem is olyan egyszerű. Gyakran elcsábulunk egy-egy sütemény, csokoládé láttán, és többet eszünk, mint amennyire valóban szükségünk lenne. Az eredmény: kellemetlen teltségérzet, hízás, rossz lelkiismeret. Jó lenne megtanulni figyelni a testünk jelzéseire. Adunk néhány tippet.

1. Ne keverd össze az éhséget az étvággyal!

Az éhség egy olyan állapot, amikor a test jelez az agynak, hogy itt az ideje étkezni. A folyamatot a hipotalamus irányítja, mindenkinél máshogy jelentkezik. Van, aki rossz kedvű lesz az éhségtől, van, akinek a gyomra korog. Az étvágy pedig az evéshez való kedvet jelenti, semmi köze hozzá, hogy mennyire vagyunk éhesek. A látvány és az illatok gerjesztik az érzést.

 

Az egészséges táplálkozás titka: tudatosság

 

2. Hallgass a testedre!

A csecsemők és a kisgyerekek még képesek figyelni a testük jelzéseit. Akkor kérnek enni, amikor éhesek, és akkor hagyják abba, amikor jóllaktak. Minket, felnőtteket azonban különféle külső ingerek befolyásolnak: azért eszük sütit, mert a kolléganő is eszik, mindent megeszünk, ami a tányérunkon van, mert akkora egy adag. Figyelj a tested jelzéseire, egyél, ha éhes vagy, de ne, ha nem.

 

3. Használd az éhség-skálát!

Ez a skála megmutatja, éppen mennyire vagy éhes. Még azelőtt kezdj enni, hogy az éhező-állapotba kerülnél, de evés után ne érd el a megtömöttség fázisát.

éhező

alacsony vércukorszint, szédülés, nyugtalanság, kézremegés, kábultság

éhes

eszedbe jut az étkezés, 1óra múlva éhező fázisba kerülsz

mérsékelten éhes

morog a gyomor, kissé kellemetlen érzés, ekkor ideális enni

félig jóllakott

eleget ettél, megnyugodtál, már nem vagy éhes, kellemes érzés

jóllakott

kissé túletted magad, haspuffadás, nem esett jól az étel

megtömött

kényelmetlenség-érzés, gyomorégés, gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe

 

4. Jók és rosszak

Sorold kategóriákba az ételeket, legyenek JÓK és ROSSZAK. Ha a rosszból eszel, lelkiismeret-furdalásod lesz, legközelebb talán nem is választasz olyat. Rossz például a pizza, az édesség, jók a zöldségek, gyümölcsök. Néha persze megérdemelsz egy kis kényeztető „rosszaságot”.

 

5. Egyél 4 óránként!

A napi ötszöri étkezés stabilan tartja a vércukorszintet, ezért érdemes 4 óránként enned. Állítsd be az órádat, és akkor is vegyél magadhoz valamit, ha nem vagy még farkaséhes. A háromszori nagyétezés között elég egy-egy 150 kalóriás, egészséges finomság, pl. gyümölcs.

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek