Az anyák többet kiabálnak?

Az anyák többet kiabálnak?

Mindenki érezte már, hogy sorban állás közben, a reggeli-esti dugóban araszolva vagy amikor a gyerek épp feszegeti a határainkat, szép lassan felmegy bennünk a „pumpa”. Apró, napi bosszúságainkat nem lehet kiiktatni az életünkből, de az ezekre adott érzelmi reakcióink korlátozó beidegződéseink következménye. De mitől leszünk idegesek?

Alapvetően bármitől. Ha meleg van, azért zsörtölődünk, ha hideg van, attól fáj a fejünk, és ha esik az eső, akkor az egész napunk el van rontva. A kisebb-nagyobb bosszúságok és komoly stressz tényezők között azonban érdemes különbséget tenni. Míg a dühöt kiváltó okokat általában rövid időn belül meg tudjuk szüntetni, addig a stressz egy hosszan tartó érzelmi felszültség, a szervezet külső-belső ingerekre adott válasza. Az idegességnek és a stressznek is több oka lehet, pl. kényszer, félelem, megoldatlan konfliktusok, bizonytalanság, túlterheltség, de még a helytelen táplálkozás is. Utóbbira ritkán gyanakszunk, de akut szorongást válthat ki a túlzott cukor, kávé és teafogyasztás vagy a krónikus fáradtság is.

Hogy mitől „gurulunk be” leggyakrabban, arra a Torontói Egyetem közelmúltban végzett kutatása kereste a választ. Több mint ezer, 18 évesnél idősebb amerikai részvételével. Az adatok elemzéséből kiderült, hogy a fiatalabbak esetében a párkapcsolati, munkahelyi nehézségek, a pénzügyi bizonytalanság miatt jelentkezett harag és düh, ami az idősebbekre már nem volt jellemző, ők inkább az egészségük és a gyermekeik sorsa miatt aggódtak.

Az anyák többet kiabálnak?

Érdekes módon a  „dühösség” – leginkább kiabálás formájában -, jellemzőbb a nőkre, mint a férfiakra, azaz az édesanyák érintettebbek ezen a téren. Ennek oka lehet a túlhajszoltság, és a tény, hogy jóval több időt töltenek a gyerekeikkel, mint a család egyéb tagjai. A kutatásból az is kiderült, hogy az iskolázottság is meghatározó momentum az indulatkezelésben, és akik rövidebb ideig jártak iskolába, rosszabbul kezelték az ingerlékenységet, míg a tanultabbak jobban tudták uralni az érzelmeiket.

Szülőnek, anyának lenni nem mindig felhőtlen állapot, és előfordul, hogy olykor nem élvezzük maradéktalanul ezt a szerepet. A gyerek/ek viselkedése gyakran tud frusztráló lenni, különösen akkor, ha elfogytak az eszközeink egy konfliktus megoldására vagy magunk is nehezebb lelki periódusban vagyunk.  Ilyenkor gondoljuk végig, mi váltotta ki belőlünk ezt az érzelmi „választ”?

A coachingban használt „csodakérdéssel”, szinte azonnal változtatni tudunk negatív beidegződéseinken. Próbáljuk ki, tegyük fel magunknak a kérdést: MI A LEGROSSZABB, AMI TÖRTÉNHET EBBEN A HELYZETBEN? Ugyanakkor a düh motiválni is tud, felhívja a figyelmünket arra, hogy itt az ideje változtatnunk!!

Minden fejben dől el! - ismerjük a bölcsességet, és ha képesek vagyunk különbséget tenni valódi és álproblémáink között, akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy egy „mentális nagytakarítással”, kiegyensúlyozottabb, hatékonyabb lesz a szülő-gyerek kommunikáció is!

Az anyák többet kiabálnak?

Pápai Ildikó
életvezetési tréner
idobenvagy.com
idobenvagy(at)gmail(dot)com
yoursunnyside.hu

Korábbi cikkei:

A hosszú élet titka

Csodagyerekek, gyerekcsodák

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek