Az antioxidánsokban gazdag és immunerősítő borágó

Az antioxidánsokban gazdag és immunerősítő borágó

A borágó őshazája Kelet-Európában és Kis-Ázsiában található, de nagyon kedvelt a mediterrán térségekben is. A gyógynövény nagy mennyiségben tartalmaz fitonutrienseket, illetve ásványi anyagokat és vitaminokat, amelyek elengedhetetlenek az optimális egészség fenntartásához.

A borágó esszenciális zsírsavakban is gazdag, mégpedig linolénsavban. A linolénsav egy olyan zsírsav, amely elengedhetetlenül fontos az ízületi egészség, a jó immunitás, a bőregészség és az egészséges nyálkahártyák fenntartásához.

A gyógynövény C-vitamin-tartalma is kiemelkedő. A C-vitamin egy erős természetes antioxidáns, amely segít eltávolítani a káros hatású szabad gyököket a szervezetből. Más antioxidánsokkal is együttműködik is így vesz részt az immunrendszer megerősítésében, illetve vírusellenes és sebgyógyító hatásokkal is rendelkezik.

Az antioxidánsokban gazdag és immunerősítő borágó

A borágó A-vitaminban is bővelkedik, illetve nagy mennyiségben tartalmaz még karotinoidokat. Mindkét vegyület a flavonoidok közé tartozik, amelyek antioxidáns vegyületként szintén óvják a szervezetet a különféle betegségektől és fertőzésektől. Mindkét antioxidáns védelmet jelent a reaktív gyulladás ellen, amely aktív szerepet játszik a gyors öregedésben és a betegségek kialakulásában.

Az A-vitamin is egy antioxidáns, amelynek jelentős a szerepe a látás, pontosabban a szem egészségének a fenntartásában. Ez a vitamin biztosítja a nyálkahártyák és a bőr egészségét is, valamint védelmet jelent a szájüregi daganatok kialakulása ellen.

A gyógynövény ásványi anyagokban is bővelkedik, mint például vas, kálium, kalcium, réz, cink, magnézium és mangán. A kálium a vérnyomás szabályozásához járul hozzá.

B-vitaminokban is rendkívül gazdag a borágó, különösen niacin, azaz B3-vitamin található meg a gyógynövényben nagy mennyiségben. A niacinnak nagy szerepe van az LDL-koleszterin-szint csökkentésében.

A gyógynövény illóolajokban, például gamma-linolénsavban is gazdag. Ez egy olyan omega-6 zsírsav, amely nagyon hasznos lehet ízületi gyulladás, bőrgyulladás, menstruáció előtti görcsös állapotok kezelésére, mérséklésére.

A gyógynövény zsenge leveleit salátákhoz is adhatjuk, de remekül harmonizál az íze burgonyával, sárgarépával és paradicsommal. A borágóból készült tea remek frissítő italként is funkcionálhat, főleg a meleg nyári napokon.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek