Az antibiotikum helyes használata

Az antibiotikum helyes használata

Sokan szednek antibiotikumot anélkül, hogy tisztában lennének vele, miért és hogyan kell használni. Jó, ha tudjuk: az antibiotikumok nem megfelelő alkalmazásával nem csupán a saját szervezetünket tesszük ki felesleges gyógyszermellékhatásoknak, hanem hozzájárulunk az antibiotikum-rezisztencia világszerte tapasztalható jelenségéhez.

Az antibiotikumoknak két típusa létezik: a baktericid szerek megölik a baktériumokat, míg a bakteriosztatikus készítmények gátolják azok szaporodását. Mindkettő célja, hogy megfelelő ideig tartó alkalmazásuk során minden káros baktérium elpusztuljon. Ha nem szedjük elegendő ideig, akkor a baktérium nem pusztul el teljesen, sőt, újra szaporodni kezd. Ilyenkor ez a baktérium ugyanarra a szerre már ellenálló lehet, rezisztencia alakulhat ki!

Helyes antibiotikumválasztás

A háziorvoshoz leggyakrabban a légúti- és a húgyúti fertőzésekkel fordulunk, amelyek gyakorlati diagnózisában kulcsszerepe van a vírusos és a bakteriális fertőzés elkülönítésének. Ha ugyanis a fertőzést vírus okozta, akkor hatástalan az antibiotikum szedése! Az orvosnak végig kell gondolnia, melyik baktérium okozhatta az adott infekciót. A kezelés megválasztásakor fontos figyelembe venni a beteg korát, a szóba jövő kórokozókat, a fertőzésre hajlamosító tényezőket, az infekciót súlyosbító egyéb betegségeket is.

Probléma, hogy a betegek közül többen úgy gondolják, hogy ha már jól vannak, akkor szükségtelen végigszedni a teljes gyógyszermennyiséget. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az előírt adagolást tartsuk be és a teljes mennyiséget szedjük be, akkor is, ha időközben jobban érezzük magunkat!

Antibiotikum és probiotikum együtt

Az antibiotikumok nemcsak a kórokozó baktériumokat, hanem a velünk együtt élő jótékony baktériumokat is gyengítik. A bélflórakárosodás legsúlyosabb tünete az antibiotikus kezelés mellett kialakuló hasmenés (antibiotic-associated diarrhoea - AAD). Az AAD megelőzésében a legfontosabb, hogy az antibiotikumokat csak indokolt esetben alkalmazzuk. Ha ez elkerülhetetlen, akkor javasolt a megfelelő probiotikumok alkalmazása. Egy közelmúltban végzett metaanalízis szerint probiotikumok adásával az AAD gyakorisága 52%-akkal csökkenthető.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek