Az alvászavar a stroke előjele lehet

Az alvászavar a stroke előjele lehet

Hazánkban az alvászavar, azaz az insomnia a lakosság 30 százalékát érinti. Az alvás probléma az agyi keringési zavar előjele is lehet, melynek kialakulásában a hipertónia, a cukorbetegség és a magas koleszterinszint játssza a főszerepet.

A két betegség, vagyis az alvászavar és az agy keringési zavara összefügg egymással, ugyanis amikor csökken az agy felé áramló vér mennyisége, az agyi kis vérerek kitágulnak hogy minél több vért minél hosszabb ideig tudjanak befogadni, így biztosíva az agysejtek vérellátását. Károsodásuk azzal a veszéllyel járhat, hogy az átáramló vér mennyiségének éjszakai csökkenésekor nem tudják biztosítani az agysejteknek szükséges oxigént és cukrot. Enyhébb esetekben ez vészreakciót vált ki, így az agy riadóztatja a beteget, aki felébred, azonban súlyosabb esetben stroke alakulhat ki és a beteg reggelre megbénulhat.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy hogyan kezelik az insomniát. Szem előtt kell tartani, hogy olyan gyógyszert szedjen a beteg, ami nem csökkenti az agyon átáramló vér mennyiségét, valamint nincs sokáig a szervezetben, ugyanis az altatónak csak akkor kell hatni, amikor az szükséges, és nem szabad, hogy hozzászokjon a páciens. Továbbá azon tabletták használatát is kerülni kell, melyeket Magyarországon még altatónak írnak fel, pedig más országokban már csak műtéteknél használnak.

A Magyar Pszichiátriai Társaság keretében működő Insomnia Munkacsoport irányelvekben fogalmazta meg, hogyan kell az alvászavart kezelni. Céljuk, hogy az orvosok olyan alvásbarát altatókat írjanak fel, melyek kevés a mellékhatással rendelkeznek, pihentetőbb alvást, frissebb másnapi ébrenlétet nyújtanak, és a panaszok megszűnése esetén elhagyhatóak.

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek