Az allergiás ekcémáról

Az allergiás ekcémáról

A különböző allergiás bőrbetegségek az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb arányban fordulnak elő. Az allergiás bőrbetegség korai felismerése, kezelése javítja a gyógyulás esélyeit, javítja az életminőséget, sok lelki és anyagi tehertől szabadít meg.

A század végére megszámlálhatatlanná vált azoknak az anyagoknak, vegyületeknek a száma, amelyekkel ma munkánk, testápolásunk, öltözködésünk, szabadidős programjaink kapcsán érintkezünk. Nem csak ezek a "találkozások", hanem bizonyos táplálékok elfogyasztása is okozhat allergiás reakciót. Belső és külső gyógyszerek - melyeket szakorvosok írnak elő - is kiválthatnak váratlan allergiás kiütést.

Mi az allergia, az allergiás reakció?

A szervezet, hogy épségét, egyensúlyát megőrizze, védekezik a bejutó idegen anyagok ellen. Akadályt állít és különleges lymphocytákhoz (nyiroksejtek) kötött, azok által közvetített, későn mutatkozó reakciót hoz létre.

Az allergiás ekcémáról

Azért nevezzük későinek a reakciót, mert napok, hetek után, az előzetes túlérzékenyítés után jelentkezik, az antigén (allergiát kiváltó anyag) ismételt bejutása után. Általában kis molekulasúlyú anyagok az antigének, amelyek a bőrön keresztül bejutva gyakran ekcémát okoznak. A nagyobb molekulasúlyú anyagok önmagukban nem tudnak behatolni a bőrbe, hanem a hámhoz, illetve a vérfehérjékhez kötődve válnak teljes értékűvé és így okozzák az allergiás, ekcémás reakciót.

Az anyagok, vegyszerek bőrön való bejutását bizonyos tényezők segítik elő: idült bőrgyulladás, alkati ekcéma, lábszárfekély, a bőr nagyfokú kiszáradása, stb.

Hogyan történik az allergiás érzékenység kialakulása, az ekcéma megjelenése?

 • Az allergén bejut a bőrbe, ezt bizonyos sejtek felveszik és eljuttatják a nyirokcsomók különleges sejtjeihez. Az elsődleges fázis kialakulásának ideje 10-14 nap. Klinikai tünetmentesség a jellemző.

 • Az allergiát okozó anyag ismételt bekerülése, a klinikai tünetek megjelenése.

 • A nyirokcsomóból a speciális sejtek a bőrbe kerülnek. Ott ismét megváltozik más sejtek aktivitása, gyulladáskeltő anyagok szabadulnak fel, amelyek létrehozzák a nedvedző, enyhébb vagy súlyosabb ekcémát.

Ez általában fél-egy nap alatt megtörténik.

A betegségért a kiváltó allergén a felelős. Ennek felderítése, azonosítása és kiküszöbölése bonyolult folyamat. A vizsgálat mindig a beteg alapos kikérdezésével (anamnézisfelvétel) indul és az ún. rátevési bőrpróbával zárul.

Az allergiás ekcémáról

Heveny ekcémában könnyebb a kiváltó ok felderítése, mert a betegek emlékezhetnek arra, hogy milyen újabb anyaggal kerültek kapcsolatba a tünetek kezdete előtt néhány nappal. Krónikus ekcémánál azonban igen nehéz az allergizáló tényező kiderítése. Fontos megkérdezni a beteget arról, hogy mi a foglalkozása, milyen a környezete, mi a kedvenc időtöltése, stb. Igen lényeges információ a tünetek elhelyezkedése is.

Melyek a leggyakrabban előforduló allergizáló anyagok?

 • Nikkeltartalmú bizsuk, ékszerek, tehát fém használati tárgyak, öltözködési kiegészítők.

 • Gumi és műanyag övekben, pántokban, króm bőrárukban, festékek ruhákban, bőrtermékekben.

 • Fertőtlenítők, formalin, konzerválószerek, stb.

 • Gyógyszerek közül fertőtlenítők, konzerválószerek, antibiotikumok, helyi érzéstelenítők, higany, fenilbutazon.

 • A kozmetikumok is gyakran felelőssé tehetők ekcéma, bőrgyulladás okozójaként: lanolin, haj és szemfestékek, illatanyagok, illóolajok, stb.

 • Dísznövények, virágok és fűszerek, zöldségfélék, sőt gyümölcsök sem maradnak ki a sorból. A felsorolás természetesen nem teljes, ma már lehetetlen minden gyanúba fogható anyagot megemlíteni.

Az ekcéma kezeléséről általában

A legfontosabb az allergén, az allergizáló anyag felkutatása és kiiktatása.

A kezelés menete:

 • az ok kiderítése

 • az ok kiküszöbölése

 • kezelés (főleg megfelelő, korszerű helyi kezelés)

 • a működés helyreállítása

 • az ekcéma visszatérésének megelőzése.

Prof. Dr. Török Éva