Az a szépséges hajkorona

Az a szépséges hajkorona

Tartja magát a mondás, hogy a szép haj a nők éke. Frizuránk árulkodik ízlésünkről, ápoltságunkról, és számos lehetőséget nyújt külsőnk megváltoztatására. Bizony, érzékenyen érint mindenkit, ha a korona már nem olyan szépséges, mint volt valamikor...

 

 

Szabadon viselhetünk akár hosszú, akár rövid hajat, megannyi színmélység és színárnyalat közül válogathatunk fodrászunk segítségével, hogy a hangulatunkhoz, stílusunkhoz, arckarakterünkhöz a legmegfelelőbbet találjuk meg. A hajviselet manapság divatfüggő, sőt egyfajta kommunikációs eszköz, amire általában nagy gondot fordítunk, s nem véletlenül. A korábbi korokban sokkal kötöttebb, szabályozottabb volt a hajviselet, mivel fontos információkkal szolgált. Mutatta a rangbeli, vallási hovatartozást, vagy például a nőknél a családi állapotot. A hajviselettel tehát üzenünk a világnak magunkról, de ez az üzenet a különböző korokban eltérő jelentéssel bírt.

Az a szépséges hajkorona

 

A kopaszra nyírt fej az ókorban például a rabszolgák ismertetőjegye volt, később azonban az újonc katonáké, majd a skinhead-eké. Napjainkban a kigyúrt, izmos férfi a kopaszságával is jelezni akar egyfajta férfias keménységet, gond nélkül szabadul meg a sűrű hajától. És nem egy hölgyet ismerünk, akik lázadásból vagy csak egyszerűen kalandvágyból kopaszak lettek egy időre, s kiderült, hogy így is vonzók!

 

A haj növekedése és hullása

A haj sejtosztódással növekszik a hajmátrixban, amit anyarétegnek is neveznek. Az anyasejtek utódsejtjei elszarusodnak a szőrtüszőn belül, így jön létre a keratin. A sejtek állandó képződésük során felfelé tolódnak a tüszőbe. A hajnövekedés megfelelő tápanyagellátást igényel, ami úgy tud megvalósulni, hogy a hajmátrixot átszövő érhálózat a szükséges tápanyagokat és oxigént odavezeti. Ehhez változatos táplálkozásra van szükség, különben hiányjelenség lép fel, ami a hajnövekedés zavaraiban mutatkozik meg. Amikor napi 50-100 hajszálat vesztünk, még nincs szó hajhullásról, folyamatosan pótlódik. Azonban, ha ennél több és tartós a tünet, akkor kóros hajhullásról beszélünk. Ennek számos oka lehet, mind belső és külső hatásra kialakulhat. Amikor észleljük, hogy a szokásosnál több hajat vesztünk, érdemes szakemberhez fordulni, és nem otthoni megoldásokhoz folyamodni, mert nem tudhatjuk mi áll a tünet hátterében. Ezt csak egy hozzáértő képes megállapítani, így bízzuk a diagnosztizálást rá.

 

Teljes cikkünket a Patika Tükör októberi számában olvashatja. Keresse a patikákban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek