Az 5 leggyakoribb dolog, amit a haldoklók megbánnak

Az 5 leggyakoribb dolog, amit a haldoklók megbánnak

Egy korábban nővérként dolgozó nő összegyűjtötte, hogy a halálos ágyukon fekvők, mit bántak meg a leginkább életükkel kapcsolatban.

Bronnie Ware, akinek az volt a feladata, hogy haldokló embereket gondozzon az utolsó pár hetükben meglepődött, hogy mennyire egyeznek azok a dolgok, amiket a haldoklók megbántak. Íme az öt leggyakoribb bánat!

1. „Bárcsak lett volna elég bátorságom ahhoz, hogy olyan életet éljek, amilyet én akartam, és nem amit mások elvártak tőlem!”
Amikor az emberek érzik, hogy nincs már sok hátra, rájönnek mennyi álmukat nem valósították meg, és hogy ez mind csak rajtuk múlt, az ő döntéseiken. Amíg az ember egészséges, nem is veszi észre, mekkora kincs van a kezében.

Az 5 leggyakoribb dolog, amit a haldoklók megbánnak

2. „Bárcsak ne dolgoztam volna olyan sokat!”
Ezt főleg férfiak mondták, akik elmulasztották gyerekeik fiatalkorát és szüleik segítését. Mivel betegei az idősebb korosztályból kerültek ki, a hölgyek nem voltak kenyérkeresők, így otthon, a családdal töltötték idejük nagy részét, ezért nekik nem volt ilyen bánatuk.

3. „Bárcsak ki mertem volna fejezni az érzelmeimet!”
Sok ember elnyomja az érzelmeit, hogy megtartsa a jó viszonyt másokkal. Így sosem lehettek azok, és olyanok, amilyenek igazán szerettek volna lenni.

4. „Bárcsak kapcsolatban maradtam volna a barátaimmal!”
Sokakat túlságosan elfoglalt a saját életük, és emiatt szép lassan megszakadtak a régi, fiatalkori barátságaik. Idősebb korukban már hiányoztak a régi kapcsolatok, de már nehéz lett volna őket felkutatni.

5. „Bárcsak engedtem volna, hogy boldogabb legyek”
Sokan csak életük végén veszik észre, hogy a boldogság választás kérdése. Hozzászoktak bizonyos mintákhoz, szokásokhoz, és nem mertek kitörni azokból.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek